Kamenné kašny se sochami Herkula a Rolanda na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se dočkaly svého zazimování. Stříšky je budou zdobit až do jara.

Tradiční stříšky dostávají tyto historicky cenné památky už od roku 2004, kdy je odborníci zrestaurovali. Rekonstrukce obou historicky-technických památek se sochami, včetně vodovodního zařízení, zhotovení elektropřípojky, kanalizace a půlkruhového schodiště u dolní kašny, vyšla městskou pokladnu na čtyři miliony korun.

Také letošní zateplení obou kašen, které vždy vyžaduje i jemnou manipulaci jeřábem, stálo podle mluvčí Městského úřadu Cheb Martiny Kuželové 40 tisíc korun. „Kašny zakrýváme vždy na zimu, podle aktuálních klimatických podmínek. Stačilo by je nejspíš jen vypustit, ale s ohledem na vanu kašen z ošetřeného kamene a zkušenosti s vandaly, které po vypuštění vody tolik lákaly chrliče či vlastní sochy, raději zastřešujeme," upřesnila Kuželová.

Na konci října se dočkala většina kašen a fontán na Chebsku svého zazimování. Například mariánskolázeňská Zpívající fontána, jejímž autorem je akademický architekt Pavel Mišík, naposledy zazpívala ve středu 31. října ve 22 hodin. Ta si dá nyní 'pauzu' až do 30. dubna, kdy bude její provoz znovu zahájen.

„Je dobře, že se město o kašny a také další významné památky takto stará," řekl Milan Krňák z Chebu. „Turisté jezdí do Chebu hlavně kvůli nim, a tak by byla ostuda, kdyby byly ve špatném stavu," dodal.

„Stříška na chebských kašnách je celkem pěkná, neruší a zapadá do rázu města. Je dobře, že se jim dostává takové péče," uvedla Šárka Böhmová z Chebu. „Většinou si s kamarády dáváme sraz právě u kašen," dodala.

„Nekazí to jejich vzhled a je to určitě ku prospěchu," myslí si Kateřina Opltová z Chebu.