Vynikající druhé místo v krajském kole soutěže o nejlepší školní časopis roku 2012 vybojovali žáci 4. základní školy v Chebu se svým časopisem 'Šmejdík Junior'.

S nápadem obnovit školní časopis přišla pedagožka Denisa Morkesová, která se ujala vedení časopisu i klubu novinářů, a díky velké píli žáků dostal časopis ocenění.

„Žáci se v rámci teorie dozvěděli o tom, co to jsou média, jaký je jejich vliv a principy fungování," uvedl ředitel školy Miroslav Kříž. „V praktické části se děti naučily, jak napsat tiskovou zprávu nebo jak zdokumentovat akci," dodal s tím, že samozřejmostí byl nácvik práce s fotoaparátem a diktafonem.

„Naše bývalá paní učitelka zavedla novinářský kroužek a s kamarádkami jsme se rozhodly, že bychom tam mohly začít chodit," uvedla žákyně deváté třídy Jana Goláňová. „Velice mě práce ve školním časopise baví. Jelikož chodím do kroužku mažoretek, tak většinou píšu o nich. Každý v naší dvanáctičlenné redakci máme svůj okruh, o kterém píšeme. Do budoucna bych však nechtěla pokračovat v profesionální novinařině," dodala s tím, že redakční porady jsou každou středu a časopis vychází jednou za půl roku.

Mladí, talentovaní novináři dostali za druhý nejlepší školní časopis kraje od Hany Šnajdrové z krajské rady dětí a mládeže diplom a spoustu psacích potřeb.