V dalším díle anketní soutěže ´O nejkrásnějšího domácího mazlíčka´, která se i nadále odehrává na webu Chebského deníku, vyhrálo (při hlasování získalo 31 % hlasů z celkových 1 366) pětiměsíční štěně Aiko, rasy Shiba Inu, chovatelky studentky Ester Červeňákové z Chebu. Ta se se ráda podělila o zážitky z chovu tohoto mazlíčka.

Prozradíte, kdo vás do soutěže přihlásil?

Do soutěže jsem se přihlásila já sama.

Uvedete něco bližšího o mazlíčkovi jménem Aiko?

Aiko je starý pět měsíců. Je rasy Shiba Inu. Je velmi chytrý. Chtěli jsme si pořídit psa na zahradu, chtělo to plemeno, které by mohlo být na zahradě celoročně. Jelikož se jedná o severské plemeno a rodiče nechtěli nic velkého, tak to byla ideální volba.

Dokážete odhadnout, kolik hlasů poslali vaši nejbližší a kamarádi a kolik ostatní veřejnost?

Myslím si, že bez podpory přátel a rodiny bychom nevyhráli. Zásluha je určitě na jejich straně.

Máte nějakou radu pro začínající chovatele psů této rasy?

Je to svérázné plemeno, milující člověka a zároveň velmi samostatné, vyžadující velký kus svobody. Majitel Shiby by měl být dostatečně silná osobnost, aby zvládl jeho trochu svéhlavou povahu. Proto jeho chov nedoporučuji začátečníkům. Obrovská výhoda je, že zbytečně neštěká. Moje rada tedy zní: Už od mala je třeba opravdu tvrdá výchova.

Obdrželi jste praktickou cenu (poukázku v hodnotě 500 korun na nákup zboží v chovatelské prodejně). Už jste za ni něco pro Aika pořídili?

Ano, koupili. Spoustu hraček, granule a pamlsky.

Koho z rodiny má psík nejraději?

Myslím si, že mamku. Mamka řekne, že je malinkej, a jakmile Aiko udělá psí ´kukuč´, hned mu dá nějaký pamlsek. Ale všichni si s ním rádi hrají a tahají ho do postele. Takže Aiko si určitě nestěžuje.

Jak finančně náročné je zdravě Aika živit?

Ano, finančně je to docela náročné. Jelikož je to ještě štěně, je nutné mu dávat kvalitní krmivo. Investice se určitě projeví a v dospělosti z něj bude zdravý a silný pes.