Ve věži je již dokončená řada prací, hotová je například podlaha ve vyhlídkovém patře a krátce před dokončením je nové dřevěné schodiště. Hotovo ale zdaleka není.

„Zbývá dokončit schodiště, zbytek silnoproudé instalace a celou slaboproudou, dokončit spárování a opravy vnitřního pláště, dokončit restaurování vstupních dveří, restaurovat zvony a vybudovat obslužné zázemí," uvedl chebský farář Petr Hruška.

Kvůli zpřístupnění části krypty už došlo k pietnímu pochování ostatků a také třeba vybourání nového vstupního otvoru. Je třeba ještě dokončit kamenné schodiště, zafixovat cihelné klenby a také například osadit vitríny, ve kterých budou vystavené historické a umělecké předměty, které s chrámem souvisí. Farář ale musí řešit i méně příjemné záležitosti.

„Bohužel jsme neuspěli se žádostí o dotaci na výměnu postupně se rozpadající břidlicové střechy nad hlavní lodí chrámu svatého Mikuláše v takzvaných norských fondech," popisoval situaci Petr Hruška. Práce by vyšly na 17 milionů korun, po dokončení aktuálního projektu proto nejspíš odstartuje dlouhodobá dárcovská kampaň zaměřená na současné i bývalé obyvatele Chebu, firmy a instituce.