Mohly by tu vzniknout i byty. „Nabízí se na využití hned několik možností, je naší prioritou situaci kolem domu vyřešit. V úvahu připadá například vybudovat zde malometrážní byty, v následujících dnech budeme situaci řešit a hledat využití, takové, které by bylo pro Cheb nejvíce přínosné,“ sdělil chebský starosta Antonín Jalovec. Vybudování bytů se jeví jako jedna z nejpotřebnějších věcí.

Zaměstnavatelé, kteří mají podniky ve městě již řadu let, mají problém s tím, že vůbec nevědí o tom, že by byly v Chebu ubytovací prostory pro zaměstnance. „Byl jsem na jednání krajské hospodářské komory, tam zaměstnavatelé tvrdili, že nemají žádné byty. A tak jsem je musel vyvést z omylu, byty jsou, ubytovací prostory jsou a je možné je využít. A to samé platí i o modrém věžáku, který by se klidně v budoucnu mohl proměnit v ubytovnu, malometrážní byty, a dokonce jednatelé sportoviště Lokomotiva uvažují o tom, že by si pronajali dvě patra toho domu,“ sdělil chebský místostarosta Zdeněk Hrkal.

Zatím tak tedy nepadlo, že by město nemělo o modrý věžák zájem. „Chceme mít v budoucnu absolutní přehled o tom, co se v domě odehrává, takže nehodláme dům předat do rukou nějakému soukromníkovi,“ poznamenal chebský starosta Antonín Jalovec. Modrý věžový dům v Chebu, který dlouhá léta plnil funkci vysokoškolské koleje, odkoupilo od Západočeské univerzity město Cheb v minulém roce. Celkové náklady na nákup budovy byly tehdy 25,8 milionu korun.

Západočeská univerzita Chebu oznámila, že koleje v modrém věžáku u sportoviště Lokomotiva provozovat nebude, protože se jí to nevyplatí. Studentů, kteří totiž kolej využívali, každým rokem ubývalo, a dům tak byl poloprázdný. Neznamená to, že by studentů ubývalo, ale mnoho vysokoškoláků si dnes vyhledává privátní bydlení. „Pro ty, kteří nebudou chtít bydlet na privátě, zrekonstruovala Západočeská univerzita byty přímo na univerzitě, a mají tak možnost žít přímo tam,“ konstatoval bývalý místostarosta Pavel Hojda.

Chodit kolem frekventované silnice do školy, do práce a na úřady. To musí posledních několik měsíců absolvovat s pevnými nervy lidé z chebské čtvrtě Švédský vrch. Město totiž nechalo uzavřít lávku pro pěší, která Švédský vrch spojuje s centrem Chebu.
Lidé potřebují pevné nervy, lávka přes železniční trať bude k dispozici až za rok