Vyšlo také najevo, že přístavba by se mohla vlivem větru anebo zemětřesení i zřítit. Obci hrozí, že by musela vracet i šestnáctimilionovou dotaci, kterou na stavbu dostala. V těchto dnech obecní úřad čeká na posudek statika, který má vynést konečný verdikt.

Na zmíněné riziko přišli zástupci obce náhodou po tom, co u nezávislého statika zjišťovali, zda lze do stavby upevnit kotvící prvky tělocvičného náčiní, se kterým se však v projektové dokumentaci nepočítalo.

Navíc stavba nebyla podle odborníků provedena s přihlédnutím k tomu, že se budova nachází v seismicky aktivní oblasti.

„V tuto chvíli čekáme na posudek statika, který rozhodne, co je nejlepší se stavbou udělat," uvedla starostka obce Hazlov Lenka Dvořáková. „Přesné datum, kdy nám sdělí výsledek svého zkoumání, zatím nevíme. Je potřeba zdůraznit, že podrobná analýza zabere několik týdnů. Celé řešení musí být podloženo velmi podrobnými výpočty," podotkla starostka obce.

Při kontrole statika si tělocvičnu prohlédli ještě další tři odborníci a všichni se shodli na stejném verdiktu.

„A sice, že stavba musí být s okamžitou platností pozastavena," okomentoval místostarosta Josef Čapek.

Kvůli bezpečnosti všech dětí se obec rozhodla zavést důležitá opatření. Nechala zavřít vstup do školy, který se nachází vedle přístavby, a školáci tak musejí procházet na vyučování jiným bočním vchodem.

A proč musejí školáci volit jinou cestu do školy? V nejhorším případě totiž hrozí, že by se část stavby mohla i sesunout.

„Na stavbě byla špatně zvolená koncepce nosné konstrukce," sdělil Martin Šafařík, jeden ze statiků, kteří nařídili stavbu přerušit. „Stavbu by mohly ohrozit ať už seismické či klimatické vlivy," vysvětlil statik s tím, že novostavba nevykazuje žádanou stabilitu. Na tělocvičně byly podle zjištěných informací použity i nevyhovující stavební materiály, jako jsou duté cihly. A navíc zdivo nebylo zabezpečené proti průniku vody.

„Při projektu se vůbec nevzalo v potaz to, že Hazlov spadá do zemětřesně aktivní oblasti," zdůraznil statik Šafařík.

S těmito slovy se shodují i seismologové. „Je nezpochybnitelné, že celá oblast Chebska je nejvíce ohroženou oblastí v České republice, co se zemětřesení týče," potvrdil Josef Horálek, seismolog z Geofyzikálního ústavu v Praze.