Celkem jedenáct stran a hnutí má zálusk dostat se do chebského zastupitelstva. To je o dvě méně než v roce 2010 a o čtyři více než v komunálních volbách 2006.

Do zastupitelstva by se chtěly pochopitelně opět dostat všechny strany, které jsou momentálně v radě ČSSD, ODS i VPM Alternativa. Jak ale starosta Pavel Vanoušek (ČSSD) již několikrát uvedl, kandiduje sice na čtvrtém místě, starostou už ale být nechce. Otevřeně se mluví o tom, že by se nebránil převzít po něm tuto funkci Petr Navrátil (ČSSD), náměstek hejtmana a předseda Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Severozápad.

ODS, respektive Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů, vytasilo do boje v čele s bývalým starostou a ředitelem Západočeského divadla Cheb Janem Svobodou (ODS). Na jejich kandidátce se nově objevuje i několik dalších osobností aktivních ve veřejném životě, například historik a správce chebských historických objektů Tomáš Dostál (7. místo), ředitelka chebské městské knihovny Martina Kuželová (14. místo) nebo trenér Jaroslav Přibáň (22. místo).

VPM Alternativu povede do voleb děkan Ekonomické fakulty ZČU Plzeň Miroslav Plevný. Kandidátku nově posílili hlavně učitelé, a to jak středoškolští, tak vysokoškolští.

Další materiály o stranách a hnutích, které chtějí rozhodovat o budoucnosti Chebu, připravujeme do dalších vydání.