Hlavním cílem provozovny je vytvořit pracovní místa pro osoby se zdravotním postižením. Zároveň se tu koná trénink klientů Sociálně terapeutických dílen Joker. „Jedná se o opravdovou kavárnu, je tu i skutečná kuchyně. Nejde o pracoviště 'jenom jako'. Takže klienty po praxi můžeme směle doporučit na otevřeném trhu práce,“ uvedla manažerka občanského sdružení Joker Petra Lhotáková.

Investice zde proudily zejména do bezbariérového vchodu, vzduchotechniky, toalet a interiéru. Vybavení kavárny bylo spolufinancováno Úřadem práce v Chebu, Karlovarským krajem, Evropským sociálním fondem prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a rozpočtem ČR. K provozu kavárny přispěla i benefiční akce běžecké školy Miloše Škorpila. Sponzor kavárny zajistil občerstvení při zahájení provozu.

Na slavnostním zahájení provozu byli přítomní zástupci města a nejrůznějších organizací a také kmotři kavárny, architekti z ateliéru A69 Boris Redčenkov, Prokop Tomášek a Jaroslav Wertig. Příjemnou atmosféru krásné kavárny doplňovaly písně zpívané herečkou Západočeského divadla Klárou Štěpánkovou a doprovázené klavíristou Martinem Ferkem.

Kavárnička je situována ve sklepních prostorech pod cyklosportem v Chebu v ulici Valdštejnova 8. Její příjemný interiér tvoří police s knihami a jinými doplňky z přírodního světlého dřeva. Je zde k vidění rozmanitá bižuterie, kterou vyrábějí zaměstnanci se zdravotním postižením a kterou je možno zakoupit. Sklepní prostory dodávají potřebné přítmí pro uvolněnou atmosféru všech hostů. Nechybí ani usměvavý personál.

Občanské sdružení Joker pořádá různé akce, jako jsou tábory pro děti se zdravotním postižením a děti zdravé. „Takhle mají zdravé děti šanci pochopit děti s postižením a naučit se jim pomáhat, porozumět a naopak,“ řekla vedoucí sociálních služeb Jaroslava Buchnerová. Letos se koná 24. března 2012 od osmé hodiny večerní ples Joker v Kulturním centru Svoboda v Chebu. Patří k nejveselejším akcím v roce. Přijďte se sami přesvědčit! 

(hel)