Období, kdy rodiče posílají své ratolesti na letní tábory, je tady. S tímto ale přicházejí i jistá úskalí, se kterými by rodiče měli počítat a být na ně připraveni.
Děti by měly v první řadě vědět, že na tábory nejsou posílané za trest nebo že na ně nejsou odloženy.

Policie rodičům radí, aby si před odjezdem svých dětí na tábory zjistili pár užitečných věcí.

„Je důležité, aby si rodiče zjistili, kdo tábor inzeruje, provozuje. Měli by mít kontakt na zodpovědnou osobu. Rovněž je vhodné si zjistit, jaké mají organizátoři dětských táborů zkušenosti s prací s dětmi a co na programu tábora vlastně bude," radí rodičům policistka z preventivně informačního oddělení Zdeňka Papežová.

Toto ale nejsou veškeré rady. Dále je vhodné, aby rodiče své dítě doprovodili na místo, odkud se odjíždí.

Jak řekla Papežová, rodiče by své ratolesti měli předat do rukou vedoucího oddílu a měli by si zjistit přesnou adresu jejich pobytu a termín návratu.

Pokud vaše děti berou léky, vybavte je také jejich potřebným množstvím. O tomto informujte lékaře či zdravotníka určitého tábora.

Nezapomeňte také zodpovědné osoby informovat, nejlépe písemně, o případných zdravotních či jiných omezeních dítěte, například zda je plavec, či neplavec.

Tímto ale veškeré rodičovské starosti nekončí. Po odjezdu dětí na tábor jim napište alespoň dvakrát pohled nebo dopis.

„Požadujte zpětnou informaci o jeho pobytu. Pokud dítě napíše negativní zkušenosti ze svého pobytu na táboře, jako například že trpí nedostatkem stravy, nadměrnou fyzickou zátěží, tělesnými tresty a podobně, neváhejte a prověřte tyto informace osobní návštěvou tábora, nebo osobně kontaktujte vedoucího," doplňuje rady policistka Zdeňka Papežová. 

Dítě se z tábora vrátilo

1. vyhraďte si čas na povídání o průběhu celého pobytu (pokud hovoří o negativních zážitcích, prověřte si je)

2. dojde-li k nápadné změně v chování (nechuti hovořit o táboře, o kamarádech, o vedoucích, jeví-li dítě známky fyzických trestů) – kontaktujte některé rodiče dětí ze stejného oddílu, zjistěte, jak ony reagují a jaké mají zkušenosti a zážitky