Ten si pořídil za dotaci mikrobus, kterým sváží žáky prvního stupně do ašských základních škol. Zastupitelstvo se tak rozhodlo proto, že klasický linkový autobus jezdil ke školám velice brzy a žáci čekali u škol více než půl hodiny.

„Sami rodiče nás požádali o změnu jízdního řádu, protože nechtěli, aby jejich děti tak dlouho čekaly před budovou školy," uvedl starosta obce Krásná Luboš Pokorný.

Karlovarský kraj však argumentoval tím, že v návaznosti na další spoje není možné časy odjezdu linkového autobusu měnit.

„Zastupitelé obce se na základě tohoto vyjádření rozhodli, že si pořídí autobus vlastní," vysvětlil starosta Krásné.

V tuto chvíli se krásenský obecní úřad rozhodl, že bude děti do škol rozvážet zdarma, a podle zájmu budou následně zastupitelé zvažovat, jestli si jízdné od září zaplatí, anebo ne.

„Budeme muset rozvoz školáků upravit, protože zájem o náš rozvoz je větší, než je kapacita autobusu. Takže uvažujeme o tom, že odvážet budeme pouze školáky prvního stupně. O všem budeme ještě jednat," podotkl starosta Krásné.

Celkem autobus jezdí z Krásné do Aše ráno dvakrát a odveze tak 16 dětí. Takzvaným obecním autobusem už dlouhá léta jezdí i děti z okolních obcí do základní i mateřské školy v Dolním Žandově.

Každé ráno je žandovský autobus vyzvedává na zastávkách vesnic a odváží je až ke škole a školce.

V odpoledních hodinách se pak mohou autobusem děti dostat pohodlně domů. Rodiče z okolních obcí si tuto službu velice pochvalují, protože linkový autobus jim ji nenabízí.