V dalším díle anketní soutěže ´O nejkrásnějšího domácího mazlíčka´, která se i nadále odehrává na webu Chebského deníku (www.chebsky.denik. cz), vyhrála pětiletá čivava Sisi, která získala 117 hlasů. Její chovatelka Lucie Čapíková z Chebu hovořila nejen o povaze svého ´mazlíka´.

Prozradíte, kdo vás do našeho ´zvířecího klání´ přihlásil?

Do soutěže jsem se přihlásila sama.

Uvedete něco bližšího o mazlíčkovi jménem Sisi?

Začátky nebyly zrovna lehké. Sisinku jsme si koupili přes inzerát od lidí, o kterých si zpětně myslíme, že se ke štěňátku nechovali dobře. Sisinka byla maličká (vážila 400 g) a měla po celém tělíčku holá místa. Když jsem ji spatřila, řekla jsem si, že ji tam nemůžu nechat, a koupila ji i přesto, že jsem viděla, v jakém je stavu. Okamžitě jsme s ní jeli k veterináři, kde se zjistilo, že je silně začervená a možná nepřežije. Nebylo jednoduché ji z toho dostat, ale nakonec jsme to všichni zvládli.

Dnes je ze Sisinky pětiletá čivaví psí slečna (trochu nám však přerostla) a je to takový andílek s ďáblem v těle (smích). Je to naše zlatíčko, které ví, jak na nás. Vždycky na nás hodí ten svůj kukuč a dostane, co chce. Je velice chytrá a mazaná. Dokonce se naučila zpívat, jak slyší hrát hudbu, už je v pozoru. S naší Sisi je zajímavý každý den. Vždycky provede nějakou lumpárnu, které se musíme jen smát :) A bez čeho nemůže být? Bez svého míčku a ranního doušku kapučína …

Máte nějakou radu pro začínající chovatele čivavy?

Čivava je nenáročné plemeno a žádnou zvláštní péči nepotřebuje. Začínající chovatel se však musí připravit na to, že si pořídí parťáka na spoustu let, který ho bude bezmezně milovat. Ale i na to, že čivava má svou hlavu a dokáže se někdy pěkně rozzlobit!

Dokážete odhadnout, kolik hlasů poslali vaši nejbližší a kamarádi a kolik ostatní veřejnost?

Tak půl na půl…

Jak naložíte s cenou poukázkou v hodnotě 500 korun na odběr v prodejně zvířecích potřeb? Už jste pro Sisinku něco pořídili?

Z výhry chceme koupit určitě nějaké krmivo do chebského útulku. Ze zbytku koupíme pak něco pro Sisinku a králíka Míšu, se kterým se Sisi dělí o domácnost. Zatím jsme nic nepořídili, chceme udělat nákup před Vánoci.

Koho z rodiny má váš ´mazlík´ nejraději? Jak svoji náklonnost projevuje?

Rozhodně má raději mamku. Mě má spíš jen jako náhradu, když není nikdo jiný doma. Náklonnost projevuje tím, že se nehne z klína ani na krok a chodí za námi jako ocásek (smích).

Máte spočítáno, na kolik financí přijde krmení a ostatní náležitosti pro krasavici Sisi?

Jelikož je Sisinka velice mlsná, musíme jí každý den kupovat masíčko.

Granule a různé psí pamlsky má jen jako bonbónek. Takže nás vyjde měsíčně přibližně na 400 korun.