Svatba? To je zbytečnost! Přesně to si myslí řada lidí ve ‚svatebním' věku. Důvody mají různé, nejčastěji jmenují minimum výhod a mnoho komplikací. Tento trend se nevyhnul ani Chebsku. Bere se o polovinu méně zamilovaných, než tomu bylo před dvaceti lety.

Manželství mnozí vnímají jako zbytečnou oficialitu.

„Svatbu rozhodně neplánujeme, ačkoliv se máme s mou přítelkyní rádi," řekl jeden z respondentů ankety Chebského deníku Jiří Hájek. „Proč? Odpověděl bych asi takhle: proč ano?"

Papír ke společnému životu nepotřebuje ani Markéta Králová. „Svatby bych se upřímně bála. Nemám ve svém okolí moc lidí, kteří nejsou rozvedení. Říkám si proto, že mi to přinese víc komplikací než výhod. Rozchod sice bývá bolestivý, ale rozvod je podle mě horší."

Proti takovému trendu jde mladý manželský pár z Františkových Lázní, který si nedávno řekl své 'ano'.

„Vzali jsme se, protože se milujeme," uvedla Simona Komárková. „Čekáme spolu miminko a pomoc najdeme v naší rodině," dodala.

Svatbu neodmítá, ač je zatím svobodný, také Tomáš Fiala. „Neumím si představit, že budeme mít děti a zároveň budeme žít 'na hromádce'. Někdo vidí výhodu v tom, že rozchod je jednodušší než rozvod. Já v tom vidím velké minus. Problém dnešní doby vidím i v tom, že mladí lidé mají přesnou představu o svém partnerovi a nedokáží dělat kompromisy. A právě manželské pouto je k nim podle mě může dovést."

Část oslovených ale přiznává, že by se vzít chtěli, ale neumožňuje jim to jejich finanční situace. Mnozí odpovídají, že raději žádnou svatbu než skromnou o rodičích a svědcích.

A jak dnes vypadá průměrná svatba podle dotazovaných? Řada novomanželů musí chtě nechtě šetřit, takže v restauraci se odehrává pouze slavnostní oběd. Další oslava se koná venku, například na zahradě chaty, kde není problém nakoupit si své jídlo a pití. Vyjet za svatbou si dovolí jen málokdo, ubytovat hosty totiž není žádná legrace. Svatba s sebou ale nese i další výdaje svatební šaty, prstýnky, výslužka, kapela, fotograf, svatební oznámení, výzdoba, kadeřnice, … A minimálně padesát tisíc korun je pryč.

Není divu, že se zhoršující se ekonomickou situací klesá počet svateb. Například v Mariánských Lázních se od ledna do září letošního roku uskutečnilo jen 38 svateb, o deset let dřív 57 svateb a ve stejném období roku 1992 si své 'ano' řeklo 102 párů. Ale například v roce 1962 se ve městě od ledna do září nechalo sezdat 150 párů zamilovaných, v roce 1972 pak už o deset méně a v roce 1982 se zde konalo 138 svateb.

Podle sociologů ale Česká republika jen kopíruje celoevropský trend. Jak vysvětlují, nejde o problém, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nesezdané páry bývají podle odborníků stabilnější.

Počet svateb uzavřených na Chebsku

                            2012        2002         1992

Cheb                     110          144           179

Mariánské Lázně     38             57           102

Aš                          38             55            99

Jedná se o počty svateb vždy v období od 1. ledna do konce září.