A je to tady! Škola! Tak se raduje snad alespoň 374 prvňáčků, kteří dnes poprvé usednou do lavic chebských základních škol.

„Těším se, až se pořádně naučím číst a psát," řekla sedmiletá Terezka, která už asi týden nemůže dospat. „Už se umím podepsat," pochlubila se malá slečna.

Kvůli nástupu silných ročníků, který v Chebu pozorují už dva roky, otevřeli letos o jednu první třídu víc.

„Jsme zřizovatelem sedmi základních škol a do celkem 17 prvních tříd je nyní zapsáno 374 žáků, přičemž v uplynulém školním roce jsme měli v 16 prvních třídách 340 žáků," uvedl chebský starosta Pavel Vanoušek.

Velký den čeká chebské gymnázium, které spravuje Karlovarský kraj. Dnes sice zahájí školní rok v Kulturním centru Svoboda, ale v průběhu září by se měli začít studenti učit ve stupňovité posluchárně nové přístavby. Nová část budovy disponuje také unikátní pomůckou – planetáriem.

„Z nové přístavby mám pochopitelně velkou radost – doufám, že si v ní vybudované planetárium získá kromě školních výprav i své příznivce z řad široké veřejnosti," řekl ředitel gymnázia Jaroslav Kočvara, který školu vede už celých dvacet let! Studenty tak dnes přivítá už po jednadvacáté. I on musel loni projít výběrovým řízením, které může nově podle zákona zřizovatel vyhlásit. 

Rozhovor s Jaroslavem Kočvarou najdete zde!