Rekordní návštěvnost mělo v měsíci březnu nově otevřené chebské Retromuseum. Celkem jeho dveře otevřely téměř čtyři tisíce hostů, a to jak z České republiky, tak i turisté například z Německa. V Retromuseu je k vidění expozice s průmyslovým designem i předměty denní potřeby 60., 70. a 80. let.

„Lidé v prostorách Retromusea naleznou jednoduše předměty, se kterými spousta z nich vyrůstala, nebo je měli doma naši rodiče. Nábytek, automobily, hračky, knihy, obrazy, nádobí či oblečení," uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Výstava se soustředí především na design a je rozdělena do tří částí.

V té první je špičkový design, následuje část běžná to je prostředí interiéru pokoj, kuchyň, dovolená, práce. Třetí část je věnována fenoménu kutilství. Věci, které si lidé vytvořili pro vlastní potěšení a potřebu. Muzeum dále představuje životní styl té doby prostřednictvím fotografií a filmu.

„Chebské Retromuseum navštívilo v březnu 2016 celkem 3990 návštěvníků. Na novém webu Retromusea najdou nově všichni lidé podrobnosti o jednotlivých expozicích i jejich autorech a také virtuální prohlídky prostorů," poznamenala Simona Liptáková. Dům s názvem Retromuseum vznikl na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v budově po bývalém železářství ´U Paška´. To se zde nacházelo až do roku 2014. Celý dům nechalo následně město Cheb spolu s Galerií výtvarného umění (GAVU) opravit z prostředků EU ROP Severozápad a svého zřizovatele Karlovarského kraje. Rekonstrukce domu a pořízení základního vybavení stály přibližně 18 milionů korun. Na dalších 1,5 milionu přišla vlastní expozice a rekonstrukce přilehlé části budovy galerie. Retromuseum je věnováno designu a životnímu stylu 60. až 80. let. Jeho časový záběr vymezují dvě přelomové události, světová výstava Expo 58 v Bruselu, počátek pootevírání se západnímu světu po mnohaleté odmlce a impulz nového vizuálního stylu, a sametová revoluce v listopadu 1989. „Nejčastěji si návštěvníci Retromusea prohlíží historické motorky, starou škodovku a samozřejmě modely tramvají a automobilů," dodal ředitel GAVU Marcel Fišer.