Zbrojnice nemá sloužit jen hasičům, budou se zde pořádat i kulturní akce a na své si v prostorách přijdou i místní senioři

Když jsme před osmi lety na evidenční schůzi seděli nad plány, které jsme našli v archivu, zjistili jsme, že už naši tátové přemýšleli o nové, moderní hasičárně," přiblížil na začátku slavnostního otevření a posvěcení nové hasičárny starosta Křižovatky Jan Strachota. „Postavili jsme nejen budovu, areál je oplocený a za požární zbrojnicí je také hřiště, které bude sloužit všem možným sportům."

Výstavba vyšla na 13 milionů korun. „Dotace z programu Rozvoje venkova činila 9 milionů korun," přiblížil starosta. Jedním z důvodů, proč se v Křižovatce do stavby pustili, je fakt, že dřívější zázemí dobrovolných hasičů nebylo ničím zázračným. „V posledních letech odcházel ve staré hasičárně například odpad nebo elektřina. Dostali jsme se před rozhodnutí, zda stávající prostory rekonstruovat, nebo postavit hasičárnu novou. Ale pokud něco starého opravujete, zůstane to vždy staré. Proto jsme se rozhodli, že postavení nové hasičárny je nejlepším řešením."

Zázemí ve zbrojnici, která bude zároveň sloužit jako multifunkční budova, najdou nejen hasiči, své prostory zde mají i technické služby. „Máme tady nejen malé hasiče, ale také jiné děti, které si sem budou moci chodit hrát. Prostory zcela jistě využijí i místní senioři, kteří se tady budou scházet. Venku je altán, ve kterém se dají pořádat různé kulturní akce, jako například stavění máje nebo oslavy," řekl starosta.

Slavnostní akce se zúčastnil také ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Václav Klemák. „Hasičská zbrojnice je opravdu moderní," řekl ředitel. „Musím říci, že Křižovatce ji mohou závidět i mnohé profesionální sbory, jejichž hasičárny by rekonstrukce potřebovaly."

Novou hasičárnu vítají nejen dospělí hasiči, ale také nejmladší členové sboru děti. „Jsme strašně moc rádi, že se budu mít s našimi dětmi kde učit," řekla vedoucí mladých hasičů Petra Krásná. „Děti budou mít kde trénovat a vzniklo úžasné zázemí pro jejich další rozvoj v našem sboru."

Křižovatka, která v roce 2012 získala titul Vesnice roku Karlovarského kraje, je tak příkladem, že vítězstvím v takovéto soutěži snaha nekončí. „Nezakrněli jsme a jedeme dál," dodal Jan Strachota.