Rychlá změna legislativy. To je podle úřadů jediná možnost, jak vyřešit svízelnou situaci okolo poskytování doplatku na bydlení lidem žijícím v ubytovnách.

Od května platí také na Chebsku novela zákona, kvůli které potřebuje úřad práce souhlas obce, aby mohli lidem v ubytovnách poskytnout doplatek na ubytování. Má to však háček. Města nemají podle čeho rozhodnout. „Sociální šetření totiž není přístupné radě ani starostovi," potvrdil Petr Navrátil, starosta Chebu. Radní Chebu tedy rozhodli, že nebudou k žádostem vydávat žádná stanoviska. A první žádosti už na úřad dorazily. „Město Cheb zatím obdrželo 37 žádostí úřadu práce o vydání závazného stanoviska obce k dávce doplatku na bydlení," uvedla mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková.

A protože k nim radní nevydají žádné stanovisko, úřad práce doplatek nemůže vyplatit. Čeká se tedy, že se budou žadatelé odvolávat ke krajskému úřadu. Problém to však neřeší. Žádné odvolání sice ještě kraj neobdržel, to se však může brzy změnit.

„Není možné hledat spásu u úřadů. Tuto situaci nemůže změnit nic jiného než změna legislativy," sdělil Roman Rokůsek, ředitel Krajského úřadu Karlovy Vary. Další kroky kraj konzultoval a ještě bude konzultovat s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem práce a sociálních věcí.

S novelou se města popasovala různě. V Aši tamní rada určila jasné podmínky, za kterých zájemce příspěvek na bydlení dostane. Žadatel musí být v Aši či jeho správním obvodu trvale hlášen alespoň rok, nesmí být dlužníkem města a v posledním roce musí alespoň šest měsíců pracovat, vyjma důchodců.