Prvňáčci ze základních škol si ve čtvrtek odnesli své první vysvědčení, na kterém zpravidla bývají samé jedničky. Už několikáté vysvědčení v řadě si odnesli také maturanti. Ti však 'výzo' už tolik neřeší, mají totiž mnoho starostí s blížící se maturitou nebo maturitním plesem. Chebský deník sondoval mezi žáky a studenty a ptal se, jak vysvědčení prožívají, případně co za něj dostanou.

Šestiletý prvňáček Honzík se podle své maminky na první vysvědčení nesmírně těšil. Co si za něj vysloužil, odpověděl sám. „Dostal jsem samé jedničky. Maminka říkala, že má pro mě nějaké sladké překvapení. Prý se také půjdeme koupat do bazénu," dodal.

Také prvňáček Adámek Čadek dostal jedničky. V době předávání vysvědčení byl ale nemocný, a tak mu pro něj došel jeden z rodičů. „Za odměnu dostal hračku, kterou si vybral. Nějaké zvířátko ve slizu. V současnosti to myslím ´letí´," uvedla maminka Ivana Čadková.

Osmnáctiletá studentka chebského gymnázia Kateřina, která v letošním roce maturuje, dostala své předposlední vysvědčení. Té se i ve čtvrtém ročníku gymnázia na vysvědčení vyjímaly samé jedničky. „Od první třídy základní školy až doteď jsem měla samé jedničky. Výjimkou byl přechod na gymnázium, to mě v prváku potkaly dvě dvojky, ale i tak si myslím, že to je dost dobré. Jak si užiju den volna? V podstatě nijak. Připravujeme totiž se třídou náš maturitní ples, který se uskuteční už v pátek večer. Jsme teď tedy všichni v permanentním zápřahu. Každopádně za samé jedničky jsem ráda a už se těším na vysokou školu. Nejradši bych se dostala na psychologii. Už se pilně připravuji," dodala.

„Jsem ve výboru maturitního plesu, a tak si pomalu ani neodpočinu," uvedl další z maturantů Filip Švára. „Dodělávali jsme půlnoční noviny a v pátek nás čeká vrchol našeho snažení. Na odpočinek ani oslavu tedy nebyl čas. S vysvědčením jsem spokojený," dodal.