Čtyřiačtyřicetiletý dealer ze Slovenska skončil v policejních poutech a v případě prokázání viny mu hrozí až deset let za mřížemi. Drogová aféra nenechala chladným ani starostu Aše Dalibora Blažka. Chebský deník mu proto položil několik otázek.

Z jakého důvodu se podle vás drogoví dealeři soustředí stále častěji do příhraničních měst?

Drogová problematika se stává tématem ve většině příhraničních měst a Aš samozřejmě není výjimkou. Důvody jsou zřejmé. Tím nejzávažnějším je blízkost ekonomicky silného ´souseda´ a výrazný cenový rozdíl v nabídce drog z Německa a českého příhraničí. Jsem přesvědčen o tom, že kdyby město Aš leželo 100 kilometrů od hranic, problematiku drog, ale například také prostituci bychom nemuseli řešit.

Na Ašsku však problémy nebyly jenom s takzvanými tvrdými drogami…

Drogová scéna se začala v Aši před léty rozvíjet především z pohledu nelegálního pěstování marihuany. Poptávka zejména z druhé strany hranice postupně začala požadovat více tvrdé drogy a podle našich informací následně zejména vietnamská komunita ve velké většině převzala výrobu a distribuci pervitinu. Na základě četných stížností německých orgánů, ale samozřejmě také představitelů měst se Policie České republiky a Národní protidrogová centrála začaly této problematice věnovat v daleko větší míře i na Chebsku a Ašsku. Nedávný zásah ve VIP Clubu v Aši byl posledním z celé řady podobných opatření a předpokládám, že nebyl zdaleka poslední.

Jak vy sám osobně tyto drogové delikty v ašském regionu vnímáte?

Jako starostu mne samozřejmě netěší mediální obraz města, které je známé výrobou a distribucí drog. Na druhé straně musím s velkým uznáním a respektem ocenit práci policie, se kterou úzce spolupracujeme v oblasti sdělování podnětů našich i místních občanů. Příprava podobné akce je však složitý a dlouhodobý problém, protože se nikdy nejedná o zatčení pouze lidí závislých na drogách, ale vždy jde o pokus co nejvíce rozkrýt celou organizaci. Jsem přesvědčen o tom, že pouze cesta neustálého tlaku na výrobce a distributory může přinést pozitivní výsledky. Chci věřit tomu, že boj proti drogám bude jednou z priorit nového policejního prezidenta a že dojde k dalšímu posílení složek, které nám v budoucnu pomohou naše města od tohoto zlořádu vyčistit. Bude to však ´běh na dlouhou trať´.