Svátek všech drahých zesnulých aneb Dušičky, jak ho každý zná, se kvapem blíží i na Chebsko. Slaví se právě už druhého listopadu. Navštěvovat hřbitovy se chystá většina pozůstalých, nehledě na věk. Redaktorka Chebského deníku se proto rozhodla udělat menší průzkum, za kolik a kde se dá na Chebsku sehnat opravdu kvalitní a hezky vyrobený smuteční věnec.

Květinářství v chebské ulici Májová 105 nabízí široký sortiment velmi přírodně vypadajících smutečních věnců. Nakoupit zde toto zboží mohou zákazníci už od 79 korun za menší velikost, větší s více zdobením vyjde Chebany na 280 korun. „Nabízíme u nás v květinářství věnce umělé, sušené, ze stříbrného smrku, ratanové a podobně," řekla provozovatelka květinářství Monika Müllerová Srncová. „Velikosti jsou různé. Také od nich se odvíjí ceny," vysvětlila.

Ani třebeňské zahradnictví nezůstává pozadu a nabízí smuteční věnce z přírodních materiálů. Hotový věnec si zde zakoupíte za 185 korun. „Za věnec o velikosti 50 60 centimetrů u nás zaplatíte kolem stovky," řekla Anna Hrdličková ze zahradnictví.

Také květinářství Pavlíny Jelínkové na Spáleništi v Chebu prodává smuteční věnce. Na Dušičky se patřičně připravuje. Ceny za věnce se pohybují od 230 korun až do 355 korun. Zakoupit zde zákazníci mohou ´živé´ věnce z pravého chvojí, se sušinou a spoustu dalších doplňků.

I když jsou hotové smuteční věnce velmi oblíbené, někteří Chebané dávají přednost vlastní výrobě.

„Potom, co mi zesnula milovaná babička, je pro mě to nejmenší strávit odpoledne nad výrobou krásného přírodního věnce na hrob," řekla Jana z Aše. „ Dám do toho srdce a vždycky si zavzpomínám na ty hezké chvíle, které jsem s babičkou zažívala. Je pravda, že to pokaždé nestíhám tvořit kvůli zaměstnání, tak dávám přednost věnci ze svého oblíbeného květinářství a jsem s ním pokaždé velmi spokojená," dodala.