Fyzická kondice dětí, jak ukazují nejen studie, se rapidně zhoršuje. To ovšem brzy přestane platit pro ratolesti na Chebsku, kterým ke zlepšení fyzičky pomůže tělovýchovný projekt Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů (OVOV).

Onen projekt, který by měl dětem utužit figuru a je pořádán Robertem Změlíkem a Romanem Šebrlem, v podstatě nahrazuje tehdejší Odznak zdatnosti. Účastnily se ho také dvě učitelky z 1. základní školy v Chebu, která se pyšní rozšířenou výukou tělesné výchovy.

Bohužel ani fakt, že je škola více zaměřená na výuku tělesné výchovy, neznamená dobrou fyzickou kondici žáků, kteří ji navštěvují. Podle učitelky tělesné výchovy na první základní škole (ZŠ) Jany Horné je největším problémem jednostranné zaměření dětí na určitý sport.

„Na metodickém semináři se mi líbilo, že je v podstatě zaměřený všestranně. Dnešní děti jdou z extrému do extrému. Buď nedělají vůbec nic, nebo je rodiče nutí například hrát tenis tak, aby se prosadily. Potom neumí nic jiného než hrát tenis. A to je hlavní problém. Absolvovali jsme školení víceboje, jak postupovat při sportovních soutěžích, kterých se žáci z naší školy budou účastnit. Důležité je i jejich odměňování, což nám bylo také náležitě vysvětleno," řekla Horná.

„Účast naší školy v projektu je součástí strategie výchovně-vzdělávacího programu školy s rozšířenou výukou tělesné výchovy," řekl ředitel 1. ZŠ Cheb Miroslav Janoušek. „Účastníme se ho také proto, že víceboj podporuje rozvoj všech dovedností, jako je například obratnost, rychlost, síla, vytrvalost. Je dokázané, že 70 procent dětí v ČR má pohyb pouze při tělesné výchově ve škole," uvedl zklamaně. „Je načase s tím něco udělat a snažit se přispět ke zdraví ratolestí budoucí generace," dodal.

HELENA LANGMAIEROVÁ