Ojedinělou přednáškou o vyhaslých sopkách, které se nacházejí nejen na Chebsku, upoutal návštěvníky chebského muzea geolog Petr Rojík. Přednáška nesla název Mladá vulkanická aktivita v západních Čechách.

Geolog v muzejní Valdštejnské obrazárně přehledně ukázal vyhaslé sopky od Lužických hor až po Komorní hůrku na Chebsku.

Celkem na přednášku do chebského muzea dorazilo několik desítek lidí. To překvapilo i samotného přednášejícího. „Když jsem viděl, kolik zájemců přišlo na přednášku, orosilo se mi z toho čelo,“ poznamenal vtipně Petr Rojík. Ten svou řeč pro lepší znázornění pravidelně doplňoval fotografiemi. Navíc zde bylo možné vidět i výstavu několika minerálů, které se vázaly k tématu vulkánů.

„Podle radiometrických dat, které jsou založeny na rozpadu radioaktivních prvků, by měla být Komorní hůrka stará 600 až téměř 900 tisíc let,“ řekl Rojík. „Naproti tomu Železná hůrka, která se nachází u obce Mýtina na Chebsku, by měla podle nejnovějších zkoumání být stará 150 až 400 tisíc let, což z ní činí nejmladší vyhaslou sopku na Chebsku,“ informoval geolog.

O některých sopkách neměli někteří z přítomných ani tušení. U Mariánských Lázní se nachází také vyhaslý vulkán Podhorní vrch, který je přibližně pět až šest milionů let starý. „Neměla jsem o té sopce vůbec ponětí,“ řekla jedna z přítomných, Zdenka Tancošová z Chebu. „Byla to velice přínosná přednáška.“ Šokující byla pro některé zpráva o vyhaslé sopce pod Podhradem u Chebu. „Pod obytnou zónou se nacházela sopka, která byla přibližně stará čtyři až pět milionů let. Jednalo se o jednu z nejmladších v naší republice,“ prozradil Rojík. Ale podotkl, že dnes už není ze sopky nic vidět, protože po tolika letech velká část sopky podlehla erozi a rozpadla se. A navíc s postupným stěhováním obyvatel byly poslední zbytky zasypány. Na závěr přednášky geolog dodal, že znovuprobuzení sopek momentálně nehrozí. Možná až za tisíce let.