Kdo byl prvním velitelem odbojové organizace Obrana národa? Kdy vzniklo židovské ghetto v Terezíně? Jak se nazývala čs. jednotka, která byla v létě 1940 nasazena v rámci britské pěší divize do bojů proti jednotkám vichisty ovládané Sýrie?

I na takové otázky museli znát odpověď studenti, kteří se chtěli probojovat do celostátního finále Dějepisné soutěže studentů gymnázií. Tu pořádá chebské gymnázium a právě ve středu se ve dvaadvaceti krajích České a Slovenské republiky konala její krajská kola. Jak to ale vypadalo v centrálním štábu na chebském gymnáziu?

Kdo by čekal chaos, stresy a nervozitu, divil by se. Dějepisná soutěž je známá svou perfektní organizací. Každý má přesně danou funkci a ví, co má dělat. Bez důkladné přípravy by se patrně tak velká akce ani konat nemohla.

„Přípravy začaly hned po podzimním celostátním kole," řekl Miroslav Stulák, pedagog chebského gymnázia, hlavní pořadatel a především duchovní otec celé soutěže. Při organizaci akce mu pomáhá pečlivě vybraný tým studentů. „Ten mi pomáhá například s vytvořením databáze škol a komunikací s jednotlivými pedagogy," vysvětloval.

Benjamínkem mezi studenty je teprve třináctiletý Antonín Šrail z Chebu. Z toho, že se stal součástí týmu, měl velkou radost. „Byl jsem moc rád, že jsem dostal tuto příležitost. Moje starší sestra se na organizaci soutěže také podílela, takže jsem od ní věděl, že jde o hezkou práci, při které získám řadu cenných zkušeností," řekl mladý student, který by se rád stal lékařem.

A jak otázky napověděly, tématem letošní soutěže je období protektorátu a Slovenského státu. Krajských kol se zúčastnilo přes 270 tříčlenných týmů z České a Slovenské republiky. Do finále ale může postoupit jen 75 těch nejlepších. Jejich seznam najdete na webu vašeho Deníku.