Asi šest desítek hořících kanystrů s neznámou látkou na poli u Nebanic zaměstnalo před půl sedmou ráno chebské hasiče i policisty. Na místo muselo vyjíždět také protichemické vozidlo.

„Požáru si všimli cestující v autobuse, který projížděl kolem," uvedl Martin Kasal, tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. „Hasiči pak na místě zjistili, že se jedná o zhruba šest desítek kanystrů se zbytky neznámých látek. K tomuto požáru vyjížděli v pátek před půl sedmou ráno hasiči ze stanice Cheb s cisternou a protichemickým vozem společně s dobrovolnými hasiči z Kynšperka nad Ohří. Ti byli u požáru jako první a potvrdili, že se jedná o dohořívající kanystry na poli zhruba dvacet metrů od silnice z Kaceřova na Františkovy Lázně," dodal.

Na některých kanystrech bylo dle hasičů označení toluen či kyselina fosforečná. Požár hasiči zlikvidovali během půl hodiny.

„Po uhašení na místo povolali zástupce odboru životního prostředí a starostku obce Nebanice. Ta zajistila odvoz kanystrů do sběrného dvora, kde mohou likvidovat nebezpečný odpad. Požár bude bez škody," upřesnil Kasal.

Na místě požáru byla také státní policie. „Neznámý pachatel odhodil mezi obcí Hartoušov a Kaceřov plechové kanystry od chemických látek," uvedla chebská policejní mluvčí Martina Hrušková. „Tento případ vyšetřujeme spolu s hasiči a odborem životního prostředí," dodala.

„Lidé jsou nehorázná prasata. Omlouvám se za taková slova, ale slušněji to říct snad ani nejde," uvedl Tomáš Malý z Chebu. „Jednou za čas se s kamarády zvedneme a jdeme například uklidit nepořádek kolem silnice. Jsme šetrní k životnímu prostředí a záleží nám na tom, jak naše okolí vypadá, na rozdíl od takovýchto lidí. Doufám, že až ho policie chytí, že na něj bude mít nějaké pořádné 'páky', aby ho potrestala," dodal.