Jde o osmiletého Jakuba, který trpí těžkou formou mozkové obrny.

„Rodina by chtěla v únoru podstoupit s chlapcem speciální léčbu ve slovenských Piešťanech a chybí jim asi 50 tisíc korun,” uvedla starostka Lenka Dvořáková. Ona sama byla první, kdo na sbírkové konto 107-947610207/0100 přispěl.

„Rodině poskytujeme finanční pomoc každý rok, loni jsme jim dali příspěvek deset tisíc korun. Na léčbu ale jezdí každý rok, proto sbírku necháme běžet po celou dobu, co může existovat, tedy po tři roky,” doplnila starostka. Kromě sbírky už má rodina přislíbený příspěvek od soukromého sponzora ve výši pět tisíc korun, v místní knihovně a trafice navíc budou dvě pokladničky na peníze, jedna z místních dobrovolnic se nabídla, že obejde všechny domácnosti. „Na jaře loňského roku jsme se doslechli o možné léčebné metodě při které používají speciální oblek se kterým pacienti získávají potřebnou stabilitu těla. Naše přání bylo, aby mohl Jakoubek léčbu vyzkoušet. Oslovili jsme proto o finanční příspěvek nadace, organizace a občanská sdružení,” uvedla matka chlapce.

Dobrá věc se podařila a Jakoubek mohl rehabilitace absolvovat. „Z následného pokroku, kterého při léčbě syn dosáhl, byla celá rodina nadšena, terapií se dokázal Jakub dostat do vzpřímeného kleku. Tento druh rehabilitací Jakoubkovi velice prospívá. Dnes už dokáže s přidržením stát u pomocné opory a s dopomocí zvládne udělat i pár kroků. Jakoubek má velkou radost ze svého pokroku a při cvičení dobře spolupracuje.”

Pro samotné rodiče je hrazení této léčby finančně náročné, třítýdenní terapie stohí 108 tisíc korun.

K této rehabilitaci ovšem není zahrnuta potřebná částka také za ubytování. Rodinu velice mrzí, že se podobné rehabilitace neprovádí u nás v lázních a nejsou hrazeny zdravotní pojišťovnou. Rodina pevně věří, že se malý Jakub uzdraví.