Nedávno provedený odborný průzkum unikátních krovů budov na chebském náměstí a v jeho okolí totiž ukázal, že se zde nacházejí i v evropském měřítku zcela ojedinělé dřevěné konstrukce, z nichž ty nejstarší pocházejí ze 14. století.

„Výhodou je, že většina domů na náměstí je v majetku města," uvedl starosta Petr Navrátil. „Všechny půdy jsou vyklizené a dobře udržované. Navíc se zde nebudovaly půdní byty, takže nic nebylo zničeno," popsal.

Jak již Deník informoval, na půdách domů na chebském náměstí je k vidění například nejstarší hambalkový krov s podélným vázáním nebo nejstarší ležatá stolice s pětibokou prahovou vaznicí v rámci celé České republiky. Celá pětina krovů je přitom středověkých, téměř polovina pak z období baroka a renesance.

„Závěr odborníků je jasný. Nikde jinde v tuzemsku neexistuje tak početný a z hlediska historického vývoje komplexní soubor krovů jako na měšťanských domech na chebském náměstí," zopakoval předseda správní rady Nadačního fondu Historický Cheb Michal Pospíšil. „Srovnatelně cenné soubory jsou k vidění pouze v několika málo historických městech západní Evropy. Chceme proto připravit prohlídkovou trasu, během které by zájemci mohli navštívit půdy přibližně pěti domů. Jedna z nich by měla být nasvícena speciálním expozičním osvětlením. Počítáme s tím, že prohlídky by probíhaly ve skupinkách s průvodcem," doplnil Pospíšil.

To ale není vše. Projekt Chebské krovy zahrnuje i další záměry. Počítá se například s vytvořením webových stránek, vydáním publikace nebo přípravou výstavy, která chebské historické krovy komplexně představí. „Chceme také ve spolupráci s Národním památkovým ústavem vytvořit edukační programy pro děti i dospělé. Pro zájemce o historické krovy bychom chtěli připravit nejen výukové listy a materiály, ale například i dřevěnou stavebnici. Realizace všech aktivit projektu Chebské krovy by měla celkově stát asi 1,1 milionu korun," upřesnil Michal Pospíšil. „Projekt chceme také přihlásit do prestižní soutěže EU Prize for Cultural Heritage, které se přezdívá Oskar za památkovou péči. Výhodou by pro nás mělo být to, že projekt má velkou podporu od vedení Národního památkového ústavu."