Hokejový národ upírá v současnosti oči na Karlovarský kraj. Není se čemu divit. HC Energie ohlásila příchod v současnosti nejlepšího českého brankáře hrajícího NHL Tomáše Vokouna. V Mariánských Lázních ale mohou lidé potkat ještě někoho významnějšího. Vladislav Treťjak se v těchto dnech zotavuje na západě Čech po operaci.

Legenda sovětského hokeje, která za svoji reprezentační kariéru nasbírala tolik zlata, že by se za takovéto zásoby nemusela stydět nejedna centrální banka Vladislav Treťjak je na několikadenní soukromé návštěvě v Mariánských Lázních. Mezi novináři si zavzpomínal na staré hokejové časy a prozradil také, koho vidí jako svého nástupce.

Vladislav Treťjak v březnu prodělal menší operaci s ledvinovými kameny a tak mu byla doporučena lázeňská léčba. Několikanásobný mistr světa si díky svému kamarádovi vybral právě Mariánské Lázně.

V minulých dnech také navštívil ortopeda v Karlových Varech. „Mám problémy s kolenem. Asi před dvěma týdny v Moskvě se mi připomněla starší zranění a tak jsem si to v Čechách nechal radši zkontrolovat. Vaši lékaři byli velice profesionální a cítil jsem se zde jako doma," prozradila s úsměvem hokejová legenda.

A koho vidí Vladislav Treťjak jako svého nástupce? „Strašně rád bych jako nástupce viděl samozřejmě svého šestnáctiletého vnuka Maxima, který s číslem 20 hraje v současnosti za CSKA. Znám ale také další hokejisty, kteří jsou výborní. Je to například Craig Anderson, Michael Leighton a další hokejisté," upřesnil.

Popisoval také, jak těžce nesl neštěstí v Jaroslavli. „Byla to veliká tragédie, osobně jsem znal několik hokejistů. Nikdy nezapomeneme na ty hráče, kteří tam zahynuli," dodal se slzou v oku s tím, že pokud bude mít čas, tak by rád viděl extraligový zápas v Karlových Varech a také tamní juniory.

S Vokounem v brance

I Karlovy Vary budou mít v týmu českou hvězdu z NHL. V pondělí 5. listopadu se k mužstvu připojí gólman Tomáš Vokoun. Dvojnásobný mistr světa, účastník dvou olympijských her a člen kádru Pittsburgh Penguins se po dobu výluky vrací do rodných Karlových Varů.

Možnost Vokounova angažování byla ve hře již při začátku výluky, ale tehdy ještě nedošlo mezi vedením HC Energie Karlovy Vary a hráčem k dohodě. Tato dohoda se narodila tento týden a velkou měrou se o ni zasloužil asistent hlavního trenéra Pavel Kněžický, jinak kouč brankářů HC Energie.

„Jsem rád, že jsme se s Tomášem nakonec dohodli. Musím zdůraznit, že Tomáš k celé dohodě přistoupil velmi vstřícně a nemá vůči našemu klubu vůbec žádné finanční požadavky. Pojistku si uhradí sám a nepožaduje ani žádnou měsíční odměnu. Bude pobírat pouze prémie za vyhraná utkání či získané body ve stejné výši, v jaké jsou odměňováni ostatní hráči A-týmu," říká generální manažer karlovarského klubu Miroslav Vaněk.

Při návratu do Čech byly pro Tomáše jednoznačnou volbou právě Karlovy Vary, žádný jiný tým nepřipadal do úvahy. „Po příletu bude bydlet u svých rodičů, kteří mají v Karlových Varech rodinný domek. Tomáš bude přínosem i pro všechny hráče celého klubu," dodal manažer Vaněk.