Do vypuknutí největšího sportovního svátku letošního roku chybí jen den. Pátek vyhlížejí nejen milovníci zimních sportů, ale také hospodští, kteří jdou s přípravami svých podniků do finále.

„Přenos z olympiády u nás pojede téměř pořád. Chystáme se i na drobnou výzdobu naší hospůdky a obsluha už si chystá své reprezentační dresy," řekl se smíchem provozovatel Marlbora clubu v Drahovicích Pavel Seidenglanz. Ten také potěší všechny milovníky zlatavého moku, neboť během zápasů a soutěží, ve kterých budou figurovat Češi, poteče velká desítka za dvacku.

Spojit hokej s koncertem se rozhodli v Lidovém domě ve Staré Roli. „První hokejový zápas vysíláme 15. února. Tomu nejprve bude předcházet autogramiáda s hráči HC Energie. Poté už konečně vypukne náš zápas proti Švýcarsku a takovou tečku za večerem udělá koncert kapel T4 a Support Lesbiens," řekl Vladimír Suchan z agentury Vlny. Ten neodmítá vysílání dalších hokejových zápasů. „Uvidíme, jak dopadneme ve skupině, a poté se rozhodneme. Navíc musíme se dívat na časy, kdy budou přenosy, protože některé začínají i v devět ráno a to je nereálné," komentoval Suchan.

Sportovní svátek nemine ani 'sportovní hospůdku' Ventura pub alias Evropák. „Už chystáme plátno, na kterém samozřejmě poběží olympiáda. Větší zájem o rezervace čekáme na důležité závody a hokejové bitvy. Jako bonus budeme rozdávat speciální sérii olympijských podtácků," komentoval přípravy jeden z číšníků. Fandit se však nebude jen v krajském městě a v hospůdkách. V pátek, v den zahájení olympiády, se v muzeu ve Valči uskuteční již tradiční posezení u kafíčka s panem Baštou. Organizátoři však nabádají, aby lidé po konci neodcházeli, ale zůstali a společně koukali na zahájení her. Ve hře o kovy nejcennější je v letošním roce 88 českých sportovců, z nichž tři jsou z Karlovarského kraje. Mezi ně patří i medailemi ověšený Lukáš Bauer.

Pořádné fandění si nenechají ujít ani v hospůdce U Františka ve Františkových Lázních. „Rozhodně jsme na olympiádu připraveni a největší nápor ´štamgastů´ čekáme tradičně při hokejových zápasech. „Věřím, že se našim reprezentantům na olympiádě bude dařit," usmíval se majitel hospůdky František Kříž.

„Nemůžeme se dočkat, až začnou hokejové zápasy," řekl Milan z Dolního Žandova. „Na ostatní sporty se budu dívat doma, ale hokej, ten se musí sledovat jen v hospodě. Nepochybuji, že u nás pod kostelem bude v hospůdce natřískáno."

V Mariánských Lázních budou moci příznivci hokeje vyrazit například do Clubu Na Rampě. Tam 15. února těsně před koncertem budou provozovatelé na plátno promítat zápas Česko Švýcarsko.