Na hradě tak nebude tradiční pohádka, ale třicetiletá válka v podání Butlerových dragounů a Modrých mušketýrů.
„Počítáme, že program zahájíme kolem deváté nebo desáté hodiny v sobotu 2. dubna,“ upřesnil Tomáš Dostál z chebského muzea.

„Lidé si budou moci projít vojenské ležení, sáhnout si na zbraně, bude připravena ukázka palných zbraní, uskuteční se dvě bitvy mezi císařskými a švédskými vojáky, předpokládáme, že na hradě budou i stánky s drobným zbožím a občerstvením,“ uvedl. „Mimo jiné se objeví i dobový kovář a ukázka vojenského útrpného práva s přednáškou a předvedením mučících nástrojů, zajímavá bude také střelba z děla,“ doplnil.

„My jsme byli chebským muzeem osloveni a nabídku jsme přijali,“ sdělil Zdeněk Roch, člen spolku vojenské historie Butlerovi dragouni. „Zabýváme se třicetiletou válkou a jako místo svého vzniku uvádíme Cheb, i když dnes už máme členy z celého Karlovarského kraje, a nejen z něj. Já sám jsem například z Hradce Králové,“ poznamenal.

„A k Chebu to patří, už jen kvůli zavraždění Valdštejna. Scénická vystoupení neděláme, jezdíme jen na podobné akce jako je toto otvírání hradu.“
Spolek má přibližně dvanáct členů.