„Nelze říci, že by lidé vyhledávali nějaké konkrétní místo, kam by se na hradě podívali. Pokud sem zavítají, prohlédnou si celé okolí hradu," poznamenal kastelán Tomáš Dostál.

Velkou měrou se na návštěvnosti v letošním roce podepsalo i to, že byla otevřena podzemní kasemata.

„Ano, o návštěvu kasemat je určitě velký zájem. Lidé, kteří k nám zavítají, se na ně hodně často ptají a následně se pak do podzemí s průvodcem podívají, je to nyní jeden z našich hlavních ´tahounů´," podotkl Tomáš Dostál.

Podzemní prostory pod chebským hradem, které vznikly na přelomu 17. a 18. století, mají celkem několik tisíc metrů čtverečních.

„Úplně nejsložitější bylo při přípravě na otevření těchto podzemních chodeb osvětlení, protože v podzemí se drží vysoká vlhkost, která má na elektroinstalaci špatný vliv. Nyní jsou však všechna světla v pořádku a doufáme, že nám bez úhony několik let vydrží," poznamenal Tomáš Dostál.

Hradní barokní podzemní kasemata byla využívána k uložení zásob potravin, střeliva i dalšího vojenského materiálu při obléhání hradu.

To však nebylo jediné, co hosty na této památce v letošním roce lákalo. „Samozřejmě nelze opomenout ani kulturní akce, které zde každoročně připravujeme. Například v tom letošním se mohli lidé podívat na to, jak se ve středověku ošetřovaly rány rytířů," dodal kastelán Tomáš Dostál.