Vytvořit nový přechod pro chodce u Základní školy v Hranicích plánuje tamní radnice. V tuto chvíli má město hotový projekt a vytvořit přechod by chtělo během několika let. Městskou pokladnu by vyšel na 1,5 milionu korun.

„V tuto chvíli máme vyhotovený projekt a budeme hledat finanční prostředky na to, abychom ho mohli realizovat," uvedl starosta města Hranice Miroslav Picka.

U základní školy nikdy žádný přechod nebyl. Doprava tam totiž nebyla tak hustá, aby přecházející školáky ohrožovala.

„Poté, co se ale z ulice stal jeden z hlavních přivaděčů k hraničnímu přechodu, se tu doprava poměrně hodně zvýšila, a proto je nutné zde přechod pro chodce vybudovat," vysvětlil důvod starosta.

Přechod se pod základní školou objeví v rámci úpravy okolí po rekonstrukci bývalého hotelu Praha, kterou nyní město Hranice připravuje.

„Chtěli bychom tyto dva projekty spojit, protože přechod se nachází právě přímo naproti hotelu Praha a základní škole," podotkl Miroslav Picka.

Hotel Praha byl dlouhá léta opuštěný a v tuto chvíli ho město vyklízí, aby tam následně mohlo vybudovat bytové jednotky. Kdy přesně se však s rekonstrukcí domu začne, není zatím jasné. Až na základě rekonstrukce se totiž zbuduje i zmíněný přechod pro chodce.

V průběhu posledních let se v Hranicích zvýšil příliv turistů z německých měst a i pracujících z okolních obcí. Na základě toho se muselo město vyrovnat s otázkou, jak více zabezpečit pohyb školáků před základní školou. Součástí přechodu by mělo být osvětlení.

Na přechodu pro chodce musí být zajištěn optický kontakt mezi řidičem a chodcem minimálně na vzdálenost pro zastavení, což při rychlosti 50 km/h činí 28 metrů.