Propouštět zaměstnance, omezovat nabízené služby nebo dokonce uzavírat zařízení. To hrozí poskytovatelům sociálních služeb v Karlovarském kraji.
V rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bylo začátkem roku na sociální služby 6,05 miliardy korun, což je asi o 360 milionů méně, než byly celkové loňské výdaje. A poskytovatelé sociálních služeb i kraj poukazují na to, že je třeba přidat. MPSV od dubna začalo z rezervy rozdělovat 100 milionů korun. Dofinancovaly se ty sociální služby, kterým by hrozil zánik. Do Karlovarského kraje dorazila suma 3,4 milionu. To však ale zdaleka nestačilo.

Chybí miliony

Asi v nejhorší situaci je nyní obecně prospěšná společnost Pomoc v nouzi, která působí v Sokolově, Kynšperku nad Ohří, Nebanicích a dalších obcích. Na provoz jí chybí 3,5 milionu. „Peníze máme pouze do září. Pak nastane vážný problém. Některé zaměstnance jsme již museli propustit. A nechci si ani představit, co by znamenal finanční kolaps jakékoli naší služby. Třeba likvidace Domů na půl cesty. To může položit celou naši organizaci," řekl ředitel Pomoci v nouzi Robert Pisár.
Peníze chybí i jinde. Farní charita Karlovy Vary mluví o částce 2,5 milionu korun, kterou nutně potřebuje. „Věříme, že situace dopadne dobře. V opačném případě budeme nuceni uzavřít některé služby, případně přistoupíme k propouštění," prohlásil ředitel Farní charity KV Aleš Klůc.
Potíže hlásí také další organizace v Chebu, Loučkách u Nového Sedla, Dolním Rychnově nebo Chodově. „Našemu dennímu centru chybí na provoz 500 tisíc korun. Pokud peníze nedostaneme, nejsme schopni provoz zvládnou konce roku. Za takové situace budeme muset propustit jednoho zaměstnance a snížit kapacitu zařízení, což znamená, že budeme přijímat méně klientů," obává se manažer Denního centra Mateřídouška v Chodově Pavel Bráborec.

Kolik peněz dorazí?

Již v květnu MPSV oznámilo, že poskytovatelé dostanou dalších 500 milionů korun. Jejich rozdělování ve spolupráci s kraji by mohlo začít od července. „Lidé se zdravotním postižením i vyššího věku pomoc od státu potřebují. Proto jsem ráda, že jim budeme moci poslat další peníze," říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a dodává: „Kromě toho v sociálních službách pracuje na padesát tisíc lidí a významným úkolem MPSV je právě podpora zaměstnanosti." Je však otázkou, kolik peněz dorazí do Karlovarského kraje. „Podle mého odhadu by to mohlo být okolo 15 milionů korun. Přesné částky jsem se nedopátral. Hodně ale také záleží na tom, jak budou ve finále rozděleny," poznamenal Bráborec.
„Do budoucna MPSV plánuje upravit způsob výpočtu dotace tak, aby se lépe dodržely zásady čerpání peněz ze státního rozpočtu, tedy účelnost, efektivnost a hospodárnost. Dotace by se měly nově vypočítávat na základě metody vyrovnávací platby," uvedla mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Ministerstvo také navrhlo o rok odložit účinnost novely zákona o sociálních službách, podle níž mělo od roku 2014 přejít dotační řízení na kraje.