Ve znamení řady slavností pořádaných městy a obcemi je tradičně letní období. Jak z poznatků Deníků vyplývá, trendem se v současnosti stalo především pořádání slavností historických, které spolehlivě přilákají stovky až tisíce lidí. Důkazem toho byly historické slavnosti v Bečově nad Teplou, Andělské Hoře, Lokti nebo naposledy o uplynulém víkendu v Chebu.

Právě Valdštejnské slavnosti byly jakousi pomyslnou tečkou za letošní sezonou zábavy spojené s kulturním programem a trhy v historickém duchu. A stejně jako historické slavnosti v jiných městech i ony přilákaly tisíce návštěvníků. Bylo se totiž na co koukat. Už samotný příjezd Albrechta z Valdštejna si nenechaly ujít stovky Chebských i přespolních. „Dorazily jsme z Mariánských Lázní," řekla Alena Bůčková. „U nás nic takového nepořádáme a já i moje dcery máme rády šermířská vystoupení a dobové kostýmy. A tady je obojího požehnaně. Moc jsem si užila souboje i humor, se kterým byly slavnosti připraveny."

Na své si o víkendu v Chebu přišli milovníci dobových jarmarků, krvavých bitev či ohnivých show. „Jsem moc rád, že se opět po dvou letech vrátil Albrecht z Valdštejna do Chebu," pochvaloval si Jakub Černý z Chebu. „Mám tyto historické slavnosti moc rád. Už jen pro tu atmosféru, která tady panuje. Někteří návštěvníci akce to vzali stylově a i oni se oblékli do dobových kostýmů. To se mi vážně moc líbilo."

Cheb je s vévodou Albrechtem z Valdštejna spjatý nejen proto, že ho několikrát navštívil kvůli verbování vojáků a získání nových zbraní, ale hlavně proto, že byl v budově dnešního muzea 25. února 1634 zavražděn. Letos ale obyvatelé Chebu pustili Albrechta z Valdštejna ze svého města živého a zdravého.