Jarní úklidy zřejmě začaly už i v domácnostech na Chebsku. A lidé asi nechtějí čekat na to, až jim jejich města a obce přistaví velkoobjemové kontejnery. Jak jinak si vysvětlit, že pangejty na Chebsku opět ´zdobí´ pytle plné odpadků, pneumatiky, nebo dokonce křesílka či skříňky. „Když jezdím autem, moc si toho nevšímám," řekla Jana z Mariánských Lázní. „Nedávno jsem ale do Chebu jela autobusem a mohla jsem se kochat. No, tedy ono to ke kochání moc nebylo. Byl to neskutečný hnus. Nebyl úsek, kde by se neválely lahve, pneumatiky nebo spousta odpadků. Hlavně u autobusových zastávek se mi udělalo špatně od žaludku. Zajímala by mě jedna věc, kolik z těch lidí, kteří to sem vyhodí, by si takový humus hodilo doma na podlahu? Doma chtějí mít uklizeno a je jim úplně jedno, že jinde dělají takový nepořádek."

Například u Manského Dvora, Lipoltova nebo na takzvané Ypsilonce mají lidé pocit, že zde vznikají skládky. „Silničáře jsem tady viděl několikrát," řekl Jan Hrubý z Chebu. „Vždycky to odvezou. Za chvíli je to tady ale znovu. Nejvíc mě zlobí, že mnohdy sem odpadky vozí Němci."

Lidé si myslí, že by u nejpostiženějších úseků byly zapotřebí fotopasti. „Nainstaloval bych je sem," řekl Jiří Mráček. „Pak bych těm lidem, tedy jestli se jim tak dá říkat, dal pytel a nechal bych je veškerý nepořádek posbírat. Bez rukavic, bez auta. Prostě půjdete a budete sbírat odpadky. On by si to potom každý moc dobře rozmyslel, jestli nepočká na kontejner nebo raději nezajede do sběrného dvora."

Nejlepší jsou podle dotazovaných řidičů řeči typu: Proč to silničáři neuklidí, neviděl jsem je tady pěkně dlouho. „Takové řeči miluji," rozčílila se Marie z Chebu. „Oni nenadávají těm, kteří to do pangejtů naházeli, oni se zlobí na silničáře, že to neuklidili."

Ročně silničáři v Karlovarském kraji vydají na sběr odpadků, které tam vyhodili nepořádníci, statisíce korun. Například v roce 2012, kdy se k běžnému úklidu přidala i likvidace černých skládek, přesáhly náklady částku přes milion korun.

A tresty pro ty, kteří vyhazují odpadky, nábytek nebo pneumatiky ke krajnicím? Vlastně žádné. Jen v mizivém procentu případů se totiž podaří viníka chytit přímo při činu.