Fenomén! Tak by se dala jedním slovem charakterizovat legendární stavebnice Merkur. Díky sběrateli Jiřímu Mládkovi se obyvatelé Karlovarského kraje mohou těšit na jedinečnou výstavu o oblíbené hračce dětí i dospělých.

Expozice s názvem 'Merkur Svět legendární stavebnice' se už v chebském muzeu připravuje. Návštěvníci ji poprvé uvidí už příští týden ve čtvrtek, kdy se koná její vernisáž.

„Myslím, že potěší návštěvníky napříč generacemi," řekl Zbyněk Černý z Muzea Cheb, kurátor výstavy. „První reakce na sebe ostatně nedaly dlouho čekat, již během přípravy bylo prakticky nemožné odtrhnout našeho údržbáře od modelů, které potřebovaly poopravit či uvést do chodu. Merkur je opravdu neuvěřitelně nakažlivý, snad každý, kdo prošel rozdělanou výstavou, se po chvíli doslova chopil šroubováku a dotahoval povolené šroubky. A co teprve, když jsme ukázali rozdělanou výstavu dětem z muzejního tábora, to nadšení v jejich očích bylo prostě kouzelné a odzbrojující," popisoval kurátor.

Výstavu připravilo chebské muzeum společně se sběratelem Jiřím Mládkem. Právě z jeho sbírky exponáty pocházejí a jde o jeho vlastní díla.

„Pan Mládek patří k největším sběratelům stavebnice a také k rekordmanům. Jeho Ocelové město z Merkuru, inspirované románem Julese Verna, je největší stavbou svého druhu na světě. Model o rozměrech 4,5 na 5,5 metrů a výšce 2,2 metru váží v současné době plných 1 200 kilogramů a je tak právem zapsán do Guinnessovy knihy rekordů," podotkl Černý. Rovněž je jedním z iniciátorů založení muzea Merkuru v Polici nad Metují. Jím darované exponáty vystavuje i známé muzeum hraček v Norimberku.

Do chebského muzea sběratel přivezl řadu modelů, například ruské kolo, těžní věž či Petřínskou rozhlednu. Návštěvníci se nebudou muset pouze koukat, ale budou si moct sestavit vlastní model. Svou premiéru si zde odbude také takřka 20 kilogramů těžký model železničního vagónu nedávno zemřelého sběratele Milana Mráze.

„Pro širokou veřejnost jsme připravili soutěž. Nejzajímavější model bude slavnostně ohodnocený při tradiční Muzejní noci," dodal Zbyněk Černý.

Kořeny tohoto fenoménu českého hračkářského průmyslu sahají do 20. let 20. století, kdy Jaroslav Vancl, majitel firmy Inventor, zahájil v Polici nad Metují výrobu vlastní kovové stavebnice. Její podobu postupně zdokonaloval a v průběhu následujících let obohacoval o nové stavebnicové produkty. Postupně dospěl ke stavebnici, která vyniká svou jednoduchostí, variabilitou a tvarovou propracovaností.

Se stavebnicí je spojené také jméno světoznámého českého vědce a vynálezce prof. Otto Wichterleho, který z Merkuru vyhotovil aparaturu na odstředivé odlévání prvních kontaktních čoček.