Vadí lidem na přehradě čluny a skútry? To právě zjišťuje město Cheb. Představitelé radnice chtějí znát názor veřejnosti, aby mohli případně jednat s Ministerstvem dopravy o možných omezeních.

Na chebském městském úřadě se začínají množit stížnosti na motorová plavidla, a to hlavně kvůli hluku. Od poloviny letošního dubna je na základě nové vyhlášky Ministerstva dopravy povolen na chebské přehradě Skalka provoz plavidel se spalovacími motory, tedy mimo jiné vodních skútrů či motorových člunů. Ačkoliv se k tomu město nemělo možnost vyjádřit, stížnosti míří právě sem.

„Uvědomujeme si, že po nedávné tragické nehodě na Jesenici to lidé mohou vidět jako problém," uvedl starosta Chebu Petr Navrátil. „Chtěl bych občany poprosit o spolupráci. Pokud uvidí, že některé plavidlo jezdí po Skalce nebezpečně, měli by to zdokumentovat, třeba natočit nebo vyfotit mobilním telefonem. Máme sice pár stížností, ale nejsou podloženy důkazy. Pokud chceme s ministerstvem jednat o nějakém omezení provozu, například v částech přehrady, kde se ukáže, že to lidem vadí, bylo by dobré, abychom to měli něčím podloženo. Nebezpečnou jízdu je také třeba oznámit prostřednictvím linky 158 Policii České republiky," vysvětlil starosta.

Zatímco na Jesenici je dle zmíněné vyhlášky provoz motorových plavidel s výjimkou záchranářských, policejních a podobných zakázán, na Skalce musí jejich uživatelé pouze dodržovat závazný Řád plavební bezpečnosti. Tímto řádem je určeno, že motorové plavidlo může plavat 25 metrů od břehu pouze ve 'výtlačném režimu' může se pohybovat jen velmi pomalu a nesmí 'skákat' na vlnách.