O případu lebky, kterou našel v chebské ulici Osvobození bezdomovec v kontejneru na odpadky, informoval Chebský deník jako jediný. Nyní se redakci podařilo najít údajného majitele, který lebku nešťastnou náhodou vyhodil.

Podle chebské policejní mluvčí Martiny Hruškové se celá záležitost opravdu točí okolo lidské lebky, která byla odeslána na expertizu, aby se zjistilo její stáří.

Chebský deník pátral po osobě, která mohla lebku vyhodit, a našel jejího údajného majitele. Za něj se vydává Jan Pešek z Chebu. „Byl jsem domluven s občanským sdružením Joker, že jim věnuji nějaké knihy," uvedl Pešek. „Ty jsem měl umístěny ve sklepě. Když už jsem byl v tom sklepě, tak jsem se rozhodl, že ho vyčistím a vyhážu nepotřebné věci. Vyhodil jsem tedy nějaké krabice a v jedné z nich byla i ona lebka," dodal.

Tu podle svých slov dostal Pešek darem, když pracoval jako účetní v cisterciáckém klášteře Osek u Duchcova v roce 2000.

„Tu lebku našli a věděli, že mám rád historii, tak mi ji dali. V Oseku jsem působil přibližně šest měsíců v roce 2000. Policistům jsem řekl, že se jednalo o svatého Ignáce. To bohužel nebyla pravda, moje partnerka mě upozornila, že šlo spíše o svatého Izidora. Lebka je údajně asi 350 let stará, více o ní nevím. Samotného mě mrzí, že se tato relikvie dostala někam, kam si nezaslouží, a že jsem přidělal policistům práci," dodal.

Informaci o lebce zjišťoval Chebský deník také v Národním památkovém ústavu v Ústí nad Labem, pod který spadá bývalý cisterciácký klášter Osek. „V minulém týdnu se na nás obracela policie kvůli případu nalezené lebky," uvedla Věra Brožová z památkového ústavu. „Podle našich informací se z kláštera v Oseku ztratil 1. března 2005 barokní relikviář s lebkou. Nemohu však potvrdit, zda se jedná o svatého Izidora," dodala.