Není sporu o tom, vánoční svátky jsou kalorickou bombou pro každého z nás. Ti chytřejší dají ale před povalováním u televize přednost horským svahům a vyrazí na lyže. Což v Krušných horách není problém. Skiareály jsou většinou připraveny a pokud nepřijde opravdu velká obleva, nezavřou se ani na Štědrý den.

Sokolovsko

Právě kvůli oblevě uzavřeli vlekaři v týdnu lyžařské areály v Kraslicích a Stříbrné. V provozu tak byl pouze skiareál na Bublavě. Tam na svazích leží půl metru sněhu a v provozu je lanová dráha s kilometrovou sjezdovkou a Velký a Malý Bleiberg.

Provozovatelé stříbrnské kotvy Lišák včera oznámili, že na víkend opět zahajují provoz. „Na svazích leží 40 cm sněhu," uvedla provozovatelka areálu Dana Izáková. Uzavřené pak zůstávají vleky Krajka a Saporo v Kraslicích.

Chebsko

Lyžařský areál Mariánky v Mariánských Lázních začal svou sezonu už 15. prosince, ale kvůli nezájmu veřejnosti hned v pondělí 17. prosince vše odstavil. Naplno lyžovat se tedy začalo až ve čtvrtek 20. prosince.

Kromě Vánoc a Silvestra se zde bude až do 2. ledna dopoledne lyžovat od 9 do 16 hodin a večer od 18 do 21 hodin.

Od 3. ledna v areálu začne normální provoz, a to dopolední lyžování po celý týden od 9 do 16 hodin a večerní vždy od úterý do soboty. Vždy od 17 do 21 hodin.

"Na sjezdovkách je od 15 do 50 centimetrů převážně technického sněhu," uvedl vedoucí skiareálu Vladimír Černý. "Díky mrazům už můžeme znovu zasněžovat. V provozu máme v současnosti lanovku, oba vleky, dětský park, lyžařskou školu a dětský koutek. Samozřejmostí je stánek s občerstvením," dodal.

Také v Aši přišlo umělé zasněžování sjezdovky vniveč. Obleva zasáhla celý areál. Pokud by ale o svátcích nasněžilo a začalo by mrznout, provoz by lyžařský areál Aš zahájil téměř ihned.

Karlovarsko

V sobotu 22.prosince se už naplno rozjíždí lyžařská sezona ve všech lyžařských areálech v Perninku na Karlovarsku.

„I přes nedávnou oblevu jsou zde výborné podmínky pro lyžování. Máme zde přibližně 60 cm sněhu. V pátek 21.12. bude celodenní provoz ve skiareálu Nádraží a večerní lyžování ve skiareálu nad Nádražím. Pro běžecké lyžování je přímo v centru obce strojově upraveno běžecké kolečko v délce 1 kilometru, které je navíc osvětlené denně od 17 do 21 hodin. Krušnohorská lyžařská magistrála bude na tento víkend také strojově upravena a sjízdná," uvedla Nikola Dörflerová z turistického informačního centra. A dodala, že Pernink zve všechny na příjemné vánoční lyžování .

Vánoční lyžování si mohou lidé užít také na Klínovci, kde je stále dostatečná vrstva sněhu.

„Celý náš areál je již plně v provozu. Na sjezdovkách máme až půl metru sněhu, a to včetně toho přírodního i technického. Na Vánoce budeme mít normálně otevřeno od 9:00 do 16:00," informoval provozovatel Skiareálu Klínovec Martin Píša.

Také na Neklidu v Božím Daru jsou vhodné podmínky pro lyžování.

„U nás máme přes padesát centimetrů souvislé sněhové pokrývky. Sníh je dobré kvality. O Štědrém dnu budeme mít pak zkrácený provoz od 9:00 do 15:00 a nejspíše dáme návštěvníkům také desetiprocentní slevu, jako takový menší dárek," dodal na závěr jednatel Skiareálu na Božím Daru, Neklid Filip Majkus.