Jestli se povede prohlásit klášter za kulturní památku bude jasné za 30 dní.
„Řízení o prohlášení chebského kláštera kulturní památkou zahájilo na popud památkového úřadu Ministerstvo kultury 31. března. Vlastník objektu převzal rozhodnutí 5. dubna. Tedy pět dní po tom, co demolice objektu začala," uvedl Jan Konůpek, zástupce ředitelky Národního památkového ústavu v Lokti. „Po 5. dubnu jsou veškeré demoliční práce tudíž nezákonné," poznamenal.


Nyní tak na ministerstvu běží lhůta, ve které se bude rozhodovat o tom, zda se ruina kláštera stane kulturní památkou či nikoliv.
„Po dobu řízení se vlastník objektu musí zdržet toho, aby budovu nějakým způsobem ještě více poškodil anebo poničil," upozornil Jan Konůpek. I přes pozastavení demolice však musel vlastník objektu nechat ubourat ty části kláštera, které bezprostředně hrozily sesunutím.


„Demolicí se stavba již narušila a v některých částech tak hrozilo i samovolné zřícení, proto jsme se s majitelem objektu domluvili na odbourání nebezpečných částí objektu, jako jsou komíny a porušené zdi," poznamenal Jan Konůpek.
Památkáři se budou nyní snažit zachránit alespoň kostel Povýšení svatého Kříže, který zatím nebyl demolicí téměř zasažen.
Ze zastavení demoličních prací, které vyjdou dohromady na několik milionů korun, není nadšený starosta města Chebu Petr Navrátil.
„Shoduji se s názorem chebského stavebního úřadu, který povolení k demolici vydal, že objekt výrazně ohrožuje obyvatele města," uvedl starosta Chebu.
„Ministerstvo kultury obdrželo žádost o zapsání do seznamu památek před jedenácti měsíci a zákaz demolice vydalo pět dní po jejím začátku, což mi přijde nezodpovědné," nechal se nyní slyšet Navrátil.