Klášter Milosrdných sester v Chebu bude již za několik týdnů minulostí. V těchto dnech se totiž do jeho stěn zakusují lžíce bagrů, které celou budovu demolují. Na prázdných pozemcích mají následně stát například bytové domy anebo rodinné domky. Náklady na demolici objektu jdou do milionů korun.

„Komplex je v soukromém vlastnictví a řešení problému bylo nad síly města. Zástupci teplické společnosti Beta Games, kterou podle obchodního rejstříku vlastní majitel z Turecka, si za přibližně čtyřhektarový areál kláštera řekli o dvacet milionů korun. Tato částka však byla pro město neakceptovatelná. Objekt byl dlouhodobě obýván bezdomovci a narkomany. Na začátku loňského roku se z něj začala po městě šířit žloutenka," uvedl starosta města Chebu Petr Navrátil.

Areál kláštera nechala stavební firma opáskovat a označila ho jako stavbu. Budovu srovná těžká technika se zemí za přibližně dva měsíce. Podstatnou část objektu tvoří železobetonová konstrukce.

„Nejprve se pomocí bagrů budovy kláštera srovnají se zemí, následně necháme suť odvézt na skládku. Demoliční práce přijdou řádově na několik milionů korun. Na uvolněných pozemcích by následně měly vzniknout parcely pro novou výstavbu," vylíčil Petr Bruno Karabec z realitní kanceláře, která vlastníka objektu zastupuje.

Vlastník v tuto chvíli nesídlí v České republice. Dlouho nebylo zřejmé, co se s objektem stane, nakonec však vyšlo najevo, že nejlepší způsob je budovu zbourat. A to i přes protesty několika desítek občanů.

„Poté, co bude areál kláštera srovnaný se zemí, odkoupí pozemky developerské firmy, které zde zřejmě vybudují rodinné domy anebo bytové domy," poznamenal Petr Bruno Karabec.

Klášter Milosrdných sester svatého Kříže v Chebu byl vystavěn na počátku 30. let 20. století, je tedy starý zhruba 80 let. V roce 1950 z něj byly jeptišky vyhnány. Až do roku 1990 pak sloužil jako kasárna Pohraniční stráže. Po roce 1990 ho stát vrátil kongregaci Milosrdných sester, ta jej však kvůli nedostatku prostředků záhy prodala. Areál poté několikrát změnil majitele a postupně chátral.