Z toho se do konce února kvůli sloučení obou objektů odstěhují senioři do domova na chebském sídlišti Skalka. Město nyní přišlo s nápadem, že do části objektu přestěhuje klienty z denního stacionáře Mája. Stát by se tak mělo ještě v letošním roce.

„Museli jsme situaci začít řešit, protože denní stacionář byl v nevyhovujícím domě. Nyní se nám tento svízel podaří vyřešit. Domov pro seniory je pro klienty stacionáře ideálním místem. Jedno z pater je i upraveno tak, aby ho klienti Máji mohli ihned používat. Zbylá nadzemní podlaží během následujících měsíců i dál upravíme,“ sdělil chebský místostarosta Jiří Černý.

Celá budova, kterou až do února budou obývat senioři, se stane do budoucna městským domem sociálních služeb.

„Uvnitř budovy budeme muset například nechat vyrobit evakuační výtah, který zde nebyl, a upravit prostory podle současných požárních norem. Některé pokoje budeme muset časem zrekonstruovat. V tuto chvíli je pro nás důležitý fakt, že můžeme klienty z denního stacionáře bez problémů přesunout,“ poznamenal Jiří Černý.

Kromě práce v budově bude muset město vyřešit i zahradní pozemek za domem. Ten je v tuto chvíli nevyhovující.

„Zahrada jde za domem do svahu, to znamená, že se nedá naplno využít, a to bychom chtěli během úprav napravit a srovnat tamní terén. Mohly by se tam pak objevit lavičky. Kolik to všechno bude nakonec stát, nelze v tuto chvíli říct. Projekt není ještě hotový,“ poznamenal chebský místostarosta Miroslav Plevný. A proč se vlastně musejí klienti denního stacionáře odstěhovat? Podle krajského úřadu Karlovarského kraje totiž nejsou dosavadní prostory vyhovující a neodpovídají současným normám.

KVĚTENA SOOSU A OKOLÍ. Jiří Brabec je jedním z editorů publikace, kterou je možné koupit v Muzeu Cheb. „Expozici máme zavřenou z důvodů rekonstrukce. Nicméně je možné v pracovní době zazvonit u služebního vchodu z Kostelní ulice a knihu koupit v sekretari
Na jedinečné publikaci o Soosu pracovala skoro stovka lidí