Moderní trendy ovlivňují současnou četbu. Knihovny se proto snaží vyjít vstříc svým čtenářům. Výběr četby na Chebsku se skládá jak z aktuálních hitů, tak ze staré dobré klasiky.

„Protože nás město finančně výrazně podpořilo, snažíme se knihy průběžně nakupovat," uvedla knihovnice Vlasta Tomanová z Knihovny města Luby. „Zatímco muži mají zájem převážně o severské autory, ženy si čtou více literaturu českou. Například v současné době se v naší knihovně hodně půjčuje autorka Alena Jakoubková. Děti si zase chodí půjčovat to, co znají z filmů a televize. Bývá to zejména Krteček, ale starší postavy, jako je třeba Rumcajs, už ani neznají."

Podle názorů knihovníků je možné, že volbu četby všech čtenářů výrazně ovlivňují běžící seriály a filmy, které jsou v této době velice populární.

„Snažím se kupovat novinky," řekla Milena Mašková z Obecní knihovny Hazlov. „Detektivní severská četba je velmi oblíbená, avšak starší lidé se neustále raději vrací k americkým autorům."

V Plesné nedávno prošla městská knihovna rekonstrukcí. Během ní proběhlo velké vyřazování knih. „Knížky se budou nakupovat, co mi finance dovolí. Naši čtenáři se v únoru mohou těšit například na knihu Grey - Padesát odstínů šedi z pohledu Christiana Greye, " informovala Dana Placatková, vedoucí Městské knihovny Plesná. „Co se týče dětských čtenářů, tak ti sem chodí zejména na počítače. Středoškoláci si pak zase chodí hodně půjčovat povinnou četbu do školy."

V knihovně ve Františkových Lázních se knížky nakupují několikrát za měsíc. Celkem se přibližně jedná o 700 titulů za rok. „Naše knihovna nakupuje knížky podle přání čtenářů," uvedla Šárka Hejsková, vedoucí Městské knihovny Františkovy Lázně. „Jedna z aktuálních novinek, jakou momentálně vlastníme, je Dánská dívka," dodala.

V ašské knihovně se z knižního fondu nakupují veškeré věci, které si zde čtenáři mohou zapůjčit. Vedle jednotlivých knih se jedná o časopisy, magazíny nebo také CD disky. V četbě zde mezi muži opět převládá zájem o severské autory. „Na ženy jsou severská témata příliš pochmurná a temná," řekla Pavla Syrovátková, pracovnice z oddělení pro dospělé v Knihovně Aš.

RADEK WUNDERLICH