Boj o letošní sezónu kolonádních koncertů ve Františkových Lázních v současné době vrcholí. Sehnat sumu okolo dvou milionů korun, která je třeba na pořádání asi stovky vystoupení, je rok od roku těžší! Jednatel a dirigent Orchestru Františkovy Lázně Robert Říšský však věří, že potřebný obnos dají dohromady.

Orchestr jen na sezónu

„Získávání financí k zabezpečení nejen aktuální 159. koncertní sezóny Orchestru Františkovy Lázně je velmi složité,“ uvedl Robert Říšský. „Před lety bylo toto těleso stálým městským orchestrem. V současné době stavíme orchestr pouze na lázeňskou sezónu a sháníme muzikanty téměř z celé republiky. Hrají zde renomovaní muzikanti z divadel, filharmonií, profesoři z konzervatoří a podobně,“ dodal.

Systém financování

Asi před 6 lety byl nastaven systém financování sezóny kolonádních koncertů v závislosti na počtu lůžek hoteliérů provozujících hotely, penziony, sanatoria a samozřejmě společnosti Lázně Františkovy Lázně s největší kapacitou.

„Dle podkladů získaných od františkolázeňského městského úřadu o počtu lůžek vypočítáme, jaká suma bude za jedno lůžko, při zachování asi stovky kolonádních koncertů za sezónu. Poté samozřejmě obcházíme všechny ubytovatele ve Františkových Lázních a žádáme je o finanční pomoc. Město pak vloží třetinu celkové sumy. Například loni jsme měli dohromady 1 646 017 korun. Z toho Františkovy Lázně vložily 548 tisíc korun,“ vyčíslil Říšský.

Cena koncertu

Cena jednoho koncertu činí 22 tisíc korun, ale je v ní započítáno třeba ubytování a cestovné hráčů, propagace koncertů, propagace sponzorů, OSA (Ochranný svaz autorský), provozní náklady i zkušebna.

Někteří nepřispívají

„V této chvíli máme nasmlouvané finanční prostředky s podstatnou částí podnikatelů. Samozřejmě jsou bohužel i tací, kteří nechtějí pomoci, a přitom chodí na vystoupení i jejich klientela. Nyní vedeme jednání se společností Lázně Františkovy Lázně. Doufám, že budou úspěšná,“ mínil jednatel Orchestru Františkovy Lázně.

Starosta věří slušným podnikatelům

Starosta Františkových Lázní Ivo Mlátilík se vyjádřil, že od roku 2006, kdy se dostal do čela města, zavedl spravedlivé rozdělení nákladů mezi poskytovatele lázeňské péče a radnici v poměru dvě třetiny hoteliéři a třetinu město.

„Především ke zkvalitnění nabízených lázeňských služeb a nikoliv k poslechu našim místním občanům slouží tento orchestr. Buďme proto solidární a přispějme významnou částkou z rozpočtu města, ale zároveň žádáme i hoteliéry, aby část nákladů podle velikosti zařízení a počtu lůžek pokryli sami. Musím říci, že již pátým rokem tato symbióza funguje a až na nějaké výjimky se na tomto projektu podílejí všichni slušní a poctiví podnikatelé, kteří v lázeňství podnikají, a nebude tomu doufám jinak ani tento rok,“ věří starosta.

Koncerty? Tradiční kolorit

Mezi ty podnikatele, kteří si uvědomují, že bez tradičních kolonádních koncertů by to prostě nebyly ty pravé Františkovy Lázně, patří například také ředitel Lázeňského domu PALACE Jindřich Eisenreich.

„My přispíváme pravidelně částkou 52 tisíc koru,“ řekl. „Zánik Orchestru Františkovy Lázně by zarmoutil zejména tu starší klientelu a ochudil by tradiční kolorit lázní. To si nemůžeme dovolit. Znám plno podnikatelů, kteří by snad dokázali dát i větší částky, než vychází podle počtu lůžek. Jen abychom kolonádní koncerty zachovali,“ vyjádřil se.

Za příznivého počasí – u Sadovky

Kolonádní koncerty se zpravidla pořádají od poloviny května do září až října, pětkrát v týdnu od středy do neděle, vždy od 15.30 do 17 hodin. Za příznivého počasí muzikanti hrají v hudebním pavilonu před Sadovou kavárnou a za nepříznivého v kolonádě Solného a Lučního pramene.