Úmrtí blízkého je osobní tragédie. Vypravit jej na cestu posledního odpočinku bývá ale také finančně náročnou záležitostí, která často zasáhne rodinný rozpočet. I na Chebsku se tak zvyšuje proto počet případů, kdy chce rodina 'nechat' tuto starost na úřadech.

„Cena pohřbu s obřadem se pohybuje kolem 19 000 tisíc korun," uvedla Hana Maxová z chebské pohřební služby.

Za náhrobek pak mohou pozůstalí vydat od 20 tisíc korun. Podle informací z jednoho chebského kamenictví tolik stojí náhrobní žulový kamen o velikosti 80 x 200 centimetrů. Čím větší a kvalitnější materiál, tím dražší. Rázem tak může jít i o sto tisíc víc. Například mramor je podle kameníků dražší, ale na náhrobky nevhodný. Vadí mu například silné mrazy, a tak mu původní vzhled nevydrží dlouho. Žula tak bývá proto lepším řešením.

Tím ale výdaje za zesnulého nekončí. Platí se také za místo na hřbitově.

„Pronájem jednoho hrobu na 10 let vyjde na 1066 korun, za dvouhrob na 10 let se platí 2133 korun a za urnový pomník na 10 let 533 korun. Součástí ceny je pronájem a služby," upřesnila Hana Maxová. Za pronájem kolumbárního okénka na 10 let dají lidé 694 korun.

Není tak divu, že si na svou poslední cestu řada převážně starších lidí spoří sama.

„Naše babička si na pohřeb spoří," potvrdil jeden z oslovených, Jiří Horák z Chebu. „Může to působit zvláštně, ale přeje si to tak. Bere to jako samozřejmost, protože je to tak v naší rodině běžné."

Problémem ale je, že leckdy není z čeho šetřit. A co víc, jsou lidé, kteří si ani na pohřeb svého blízkého nemají kde půjčit sami jsou třeba zadlužení. A tak se zvyšuje počet případů, kdy lidé chtějí přenechat starost o své zesnulé na úřadech.

„Zvýšený zájem, respektive nezájem zajistit pohřeb příbuzného či někoho blízkého radnice skutečně zaznamenává, ale upozorňuje, že rodiny se z této povinnosti stejně takzvaně nevyvlečou," potvrdila mluvčí chebského městského úřadu Martina Kuželová. „Sociální pohřby zabezpečují obce či města pouze v případě zesnulých osob, které nikoho nemají," vysvětlovala.

Pokud to tak není, město sice vše potřebné zajistí, ale pak bude pohledávku vymáhat v dědickém řízení, přes notáře či exekucí.

„Předloni ani vloni jsme v Chebu poněkud neochotné příbuzné mrtvého neměli, ale letos jde zatím o pět případů," podotkla mluvčí.

Takové pohřby přijdou městskou kasu na bez koruny osm tisíc korun. Pokud je určena zdravotní či soudní pitva, platí se 500 korun za každý den uložení těla v chladicím zařízení.