Práce na opravě povrchu silnice v ulici Potoční v Plesné jsou pozastavené. Příčinou je, podle jednoho z členů zastupitelstva Josefa Kvasničky, že mohlo dojít ke střetu zájmů ve výběrovém řízení na zhotovitelskou firmu.

„Trvám na tom, aby schvalování veřejných zakázek, které by měly být prospěšné pro obci, bylo průhledné a srozumitelné," řekl Kvasnička. „A také aby probíhalo podle platných zákonů. Václav Mleziva, zastupitel města Plesná a člen krajského zastupitelstva, nařčený ze střetu zájmů, pro firmu minulý týden sice nehlasoval. Ale 4. června, kdy se návrh prvně projednával, ano. Byl ovšem upozorněn zastupitelem kraje Jaroslavem Bradáčem, že jako člen představenstva dané firmy hlasovat nesmí. A v tom vidím ten střet zájmů. Proto minulý týden, kdy byla vybraná vítězná firma, opravdu nehlasoval a odešel z místnosti. Ale na tom už nezáleží. Jde o to, že zastupitelstvo neupozornil, že je v představenstvu vítězné firmy. Nechceme, aby se za nějakou dobu stalo, že vyplynou na povrch důsledky nejasného výběrového řízení. Což by se dříve nebo později určitě stalo. Stojím si za tím, že se poptávací řízení na zakázku provedení práce nekonalo," vysvětlil Kvasnička.

Jiné názory

Čelní představitelé obce mají však odlišný názor. Podle Mlezivy však vítězná firma získala zakázku kvůli nejnižší cenové nabídce za opravu silnice. „Jsem sice člen představenstva Údržby silnic Karlovarského kraje, ale nejsem majitel a ani vlastník akcií, proto se necítím ve střetu zájmů. Tento názor zastávám i po výkladu mého právníka. I přesto jsem se zdržel hlasování a opustil jsem hlasovací místnost. Budu se jen opakovat, že proběhlo poptávkové řízení, kde byly osloveny tři firmy, které dodaly cenové nabídky. Vítězem se stala nabídka nejnižší a zbylé dvě firmy byly vyrozuměny o výsledku písemně. K argumentaci Josefa Kvasničky, že nebyl informován, dodávám, že vše, co se projednává na veřejném zastupitelstvu, je předjednáno za účasti všech členů zastupitelstva, a tudíž je nemožné, aby o věci vůbec nic nevěděl," vysvětlil Mleziva.

„Kvasničku znám osobně. Svými neustálými připomínkami brzdí rozvoj obce. Zdržuje zastupitelstvo od práce," řekl čtyřicetiletý občan Plesné Vlastimil Krupička.

Starosta oponuje

Starosta města Petr Schaller popírá veškeré pochybnosti o transparentnosti poptávkového řízení a tvrdí, že veškeré podklady k tomuto řízení byly k dispozici všem zastupitelům a také byly předschváleny. „Josef Kvasnička podává nepodložené stížnosti, které nás zdržují od práce. Tahle nebyla první," říká.

Své vyjádření Deníku poskytl také Jaroslav Bradáč. „Je to přesně, jak říká Kvasnička. Na zasedání zastupitelstva města Plesné jsem jel 4. června zcela kvůli jiné věci. Pak jsem se ale dozvěděl, že Plesenští mají projednávat rovněž opravu místní komunikace. A na tu se samozřejmě musela vybrat firma přes výběrové řízení. Místostarosta Mleziva ten den hlasoval pro firmu, ve které je jedním ze čtyř hlavních představitelů. Jelikož jsem ho upozornil, že takovéto chování absolutně nelze tolerovat a že hlasovat nesmí, odložilo se výběrové řízení právě na další týden. A tam už Mleziva nehlasoval. Ale stejná firma, ve které předsedá, byla vybraná díky nejnižší cenové nabídce. Nejsmutnější ovšem je, že se Mleziva takhle zachoval," řekl Bradáč.