Nutnost mít koncesi na prodej alkoholu se dotkne i občanských sdružení nebo příspěvkových organizací. Nejedna organizace nyní řeší, jak moc se po 17. dubnu změní situace například na plesech nebo dalších akcích.

„Musíme odlišit, zda se bude jednat o soustavnou činnost," uvedl vedoucí Živnostenského úřadu v Mariánských Lázních Jiří Šrámek. „Pokud budou například dobrovolní hasiči pořádat akci několikrát do roka či s určitou pravidelností, měli by si koncesi zařídit." Pokud ale půjde o nárazovou činnost, tedy jednu soutěž či zábavu za několik let, koncesi podle vedoucího mariánskolázeňského živnostenského úřadu organizace nepotřebují.

Kolem potřeby či nepotřeby vyřízení koncese se například mezi sbory dobrovolných hasičů vesele diskutuje. „Nejdříve to byly problémy kolem tomboly, teď jsou to koncese na alkohol," řekl jeden z dobrovolných hasičů. „Myslím, že postupně zabijeme kulturní život v malých obcích. Pořádání plesů je jednou z mála akcí, díky kterým můžeme vydělat nějaké peníze do sborové pokladny. Když nám bude na zábavě alkohol prodávat živnostník, nevyděláme takřka nic a už se nám ani nevyplatí něco takového pořádat."

Výhrou je podle některých živnostník s koncesí, který je zároveň členem. Ten se pak na plesech či zábavách stará o občerstvení návštěvníků. „U nás to tak máme," řekla Jitka Bělohoubková z Drmoulu.