Starostovo odvolání navrhla Gabriela Licková, která je delegována opoziční Koalicí pro Cheb a Svobodnými. Petr Navrátil ji prý nepřesvědčil o tom, že by byl schopen plnit funkci starosty dobře, zmínila také jeho obvinění v kauze ROP Severozápad.

Už při lednovém pokusu o odvolání starosty avizovalo koaliční hnutí ANO, že bude hlasovat s opozicí. A tak se i stalo.

„Od začátku jsme říkali, že to takhle nemůže zůstat," řekla bývalá místostarostka Chebu a současná radní města a náměstkyně hejtmanky Daniela Seifertová. „Krátce poté, co byl pan starosta obviněn, jsme hned vydali tiskovou zprávu, kde jsme jasně řekli, že člověk, který je obviněn policií, nemůže vykonávat funkci starosty. Taky jsme ale řekli, že rozhodně nechceme bořit koalici, že v ní chceme pokračovat." Podle jejích slov požadovali od sociální demokracie jméno nového starosty. „Měli jsme několik jednání, kde byli všichni koaliční partneři. Sociální demokracie nám ale neustále zdůrazňovala, že nemá jiného kandidáta, než je pan Navrátil. Tím ta jednání víceméně skončila," popsala.

Variant, co dál, je podle ní několik. „Podle koaliční smlouvy náleží post starosty sociální demokracii. Myslím si tedy, že by měla dodat svého kandidáta. Domnívám se, že má řadu letitých komunálních politiků, kteří by, myslím, na tuto funkci mohli nastoupit." Podle Daniely Seifertové připadá v úvahu i varianta, že získá ANO post starosty, který by měl obsadit současný místostarosta Zdeněk Hrkal. Sociální demokracie by tak získala post místostarosty, který by již prý mohl Petr Navrátil zastávat.

On sám tuto možnost nezavrhuje. „Uvidíme, jestli taková nabídka přijde. Pokud ano, velmi bych stál o to, pracovat pro město dále," řekl Petr Navrátil. „Nevyhýbám se žádnému řešení. Předpokládám, že se v první řadě bude jednat na úrovni současné koalice," sdělil.

A co na své odvolání říká? „Mě to velmi mrzí. Pevně věřím, že budu jednou zbaven všech obvinění. Vina bohužel padá na státní zastupitelství."

Petr Navrátil byl obviněn spolu s další dvacítkou lidí kvůli údajné manipulaci s projekty v Regionálním operačním programu Severozápad a poškozování zájmů Evropské unie. 

Podporu starostovi už při minulém pokusu o jeho odvolání vyjádřili ostatní koaliční partneři. „Mrzí mě prohlášení hnutí ANO, které se odvolává na určité principy, na kterých vzniklo. Uplatňují je zde, ale třeba na kraji ne," řekl tehdy Pavel Hojda, místostarosta za KSČM. Upozorňoval tak na fakt, že je náměstkem hejtmanky Dalibor Blažek, který byl v té době obžalován z přijetí úplatku. Soud jej před dvěma týdny obvinění zprostil, a to po dlouhých dvou letech.  

S odvoláním nesouhlasili ani členové ODS. „Je to kauza politická, nikoliv trestněprávní," řekl při lednovém jednání Tomáš Linda. 

Cheb má 30 zastupitelů. Koalice je menšinová a tvoří ji ČSSD, ANO a KSČM - s tichou podporou ODS. V opozici skončil vítěz voleb VPM – Alternativa spolu se Stranou svobodných občanů a Koalicí pro Cheb.