Konopí se od začátku dubna může legálně vydávat na recepty v lékárnách. Ačkoliv to zákon dovoluje, reálně si pro něj pacienti nebudou moci přijít ještě minimálně do začátku příštího roku.

Když se začalo mluvit o tom, že bude konopí dostupné v lékárnách, pacienti se radovali. „Používám jej sama na ekzém a mám okolo sebe spoustu přátel, kteří také konopí používají," popisovala dvaatřicetiletá žena z Chebu. Jak ale přiznává, všichni se k droze dostávají nelegální cestou, a tak doufali, že se to změní. Kvůli řadě komplikací ale pacienti potvrzují, že si jej raději budou sami pěstovat nebo si jej koupí na černém trhu.

Konopí není dostupné nejen v lékárnách na Chebsku, ale po celé České republice. A co víc, není o něj ani zájem.

„Pacienti se na něj ani neptají," potvrdila Eugenie Chromá, předsedkyně Okresního sdružení lékárníků v Chebu. „Z médií situaci znají a vědí, že nebude hrazené žádnou zdravotní pojišťovnou, a tak by pro ně byla léčba příliš finančně náročná," uvedla Eugenie Chromá.

Předepisování konopí má ale i další háčky. Jedna ze skupin pacientů, která po zákonu volala, byli pacienti s Parkinsonovou chorobou. „Ti ale nejsou uvedeni v prováděcí vyhlášce jako skupina nemocných, pro které bude konopí určené," podotkla předsedkyně. Navíc lékař, který bude konopí předepisovat, bude muset mít specializovanou způsobilost, aby ho mohl pacientovi předepsat na recept. Ani to však není poslední zádrhel. „Prováděcí vyhláška, která určuje, jak se bude postupovat při předepisování a vydávání konopí na recept, je v připomínkovém řízení, což znamená, že ještě doposud není schválená," vysvětlovala Eugenie Chromá.

Jasné je zatím jen to, že se bude předepisovat formou elektronického předpisu. Jenže i tento systém začne fungovat až příští rok.

Pacienti se proto shodují: konopí si budeme i nadále obstarávat sami.

„To víte, že mám strach, ale nevidím jinou možnost," potvrdil sedmašedesátiletý Cheban. „Pokud mi moderní medicína nedokáže pomoct, nevím, proč mi legislativa brání v mírnění příznaků mé nemoci. A nejsem blázen, abych si za tisíce kupoval něco, co mi na zahradě roste skoro zadarmo," dodal.