VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oběd z konvektomatu chutná

CHEB - Novinku, kterou mají k dispozici převážně hotely a restaurace, si pochvalují kuchařky i děti. Postupně by se mělo začít vařit zdravěji v každé školní kuchyni

20.9.2007
SDÍLEJ:

Jídlo připravené v konvektomatu dětem chutnáFoto: DENÍK/ Jitka Dolanská

Chutnější, zdravější, nadýchanější, křehčí. Tak hodnotí kuchařky, učitelky i děti z mateřské školky Pohádka v chebské ulici 26. dubna pokrmy, které jsou namísto klasickým způsobem připravovány v konvektomatu. To je zařízení, které nahradí jak klasickou troubu, tak pánev a leckdy i hrnec. Navíc ale, a to je podstatné, umí vařit mnohem zdravěji.

„Konvektomat nabízí šetrnější tepelné úpravy – vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě a smažení téměř bez tuku. Tím nejen ušetříme čas a energii, ale zároveň zvýšíme kvalitu stravy,“ pochvaluje si ředitelka Ludmila Mračková. „Už o něj mají zájem i v ostatních školkách.“ Její slova potvrzuje i školící šéfkuchař Hermann Salzer, který přišel do tamní kuchyně konvektomat předvést.

„V přístroji lze připravovat například zeleninu. Ta neztrácí barvu, naopak si zachovává vitamíny, minerály, stopové prvky a aromatické látky,“ uvedl. Kuchařky se s novou mašinkou za čtvrt milionu korun, která se jim objevila v kuchyni díky chebskému městskému úřadu, teprve seznamují.
„Zkoušeli jsme, jak uvařit brokolici a upéci rybu na přírodní způsob,“ konstatovala vedoucí kuchyně Věra Hošková. „Bylo to úplně o něčem jiném. Brokolice zůstala pěkně pohromadě, svěže zelená a chutná. Ryba, která je z běžné trouby vysušená a při krájení se rozpadá, zůstala šťavnatá a porcovat se dala bez nejmenších problémů.“

20.9.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Festival opustí Karlovy Vary, filmový hit bude k vidění i v jiných městech

Kvalifikační závody na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních.
43

Franc přišel o vítězství kvůli řetězu

Sběratel má i váhu na zjišťování lavinového nebezpečí

Cheb – Zajímavá výstava je nyní k vidění v Muzeu Cheb. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout váhy a měřidla ze sbírky Jana Mynáře.

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

Kolonáda patří do pátku jazzmenům

Mariánské Lázně – Již 17. ročník Jazzových lázní je v plném proudu. Milovníci jazzu se mohou těšit ještě na pět koncertů. Ty se konají každý den až do pátku, vždy od 15 hodin na mariánskolázeňské kolonádě.

Hledá se osobnost kraje. A v anketě nechybějí novinky

Karlovy Vary – Karlovarský kraj po roční pauze opět vyhlašuje populární anketu Osobnost Karlovarského kraje. Novinkou v anketě bude například to, že nominovat lze také in memoriam. Návrhy na ocenění může podávat veřejnost i právnické osoby se sídlem na území našeho regionu.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies