Část středověké podoby kostela v Křižovatce na Chebsku se podařilo objevit pracovníkům Národního památkového ústavu, územního pracoviště v Lokti. Narazili na ni v průběhu poslední rekonstrukce tohoto kostela, který je jedním z nejstarších na Chebsku. Mimo to na místě našli i soubor sedmnácti mincí ze 17. až 19. století.

„Když jsme začistili odhalenou plochu lodi, narazili jsme na pozůstatky kamenné zdi, která spojuje jižní a severní stěnu kostela. Tu jsme s určitostí ztotožnili s jeho středověkou fází," uvedl archeolog památkového ústavu Filip Prekop.

„Podrobnou kontrolou odstraňovaného zásypu se podařilo zachytit také soubor sedmnácti mincí ze 17. až 19. století. Mince jsou v současnosti předány k podrobnému numismatickému posouzení," podotkl Prekop.

Zajímavostí je, že nalezené středověké zdi se odlišují od obvodových stěn současné podoby kostela.

„Došlo nám, že situace je o něco složitější, než předpokládal stavebně-historický průzkum. Ten byl totiž proveden před zahájením uvedených stavebních prací. Výzkumem jsme přišli na to, že kostel prošel razantní proměnou, kterou můžeme rámcově datovat do průběhu 15. století," vylíčil Filip Prekop.

Podle odborníků přestal dávný kostel fungovat kvůli válkám.

„Důvod zániku středověkého kostela zřejmě souvisí s husitskými válkami," dodal Filip Prekop.