Množitelů (provozovatelů nekontrolovaných chovů – pozn. redakce) psů na Chebsku přibývá. Důvodem je možná finanční krize a nedostatečná informovanost lidí, kteří se snaží psy chovat. Také Denisa Bihariová z Chebu se při koupi psa před dvěma roky spálila.

„Zhruba před dvěma lety jsem si koupila úplně šťastná štěně čínského naháče," řekla Denisa Bihariová. „To jsem ovšem netušila, že není od chovatelky, ale od množitelky. Nejenže mi ho levně prodala, ale pejsek byl také hrozně malinký. Teprve doma mi došlo, že byl nejspíš od feny odstavený příliš brzy. Musela jsem ho dokrmovat mlékem pro štěňátka, než mi asi za tři měsíce začal žrát granule. Doteď trpí kožními plísněmi a různými alergiemi," vysvětlila Denisa. „Už bych neudělala takovou chybu a o chovu, ze kterého by pes pocházel, se pořádně informovala," dodala smutně.

Mnozí veterináři na Chebsku o této problematice nemůžou už ani slyšet, ale i přesto se snaží pomoci a spolupracují s místním útulkem, kde se o nechtěné psy odborně stará Marie Lokingová.
„Já už na to po pravdě nemám žaludek," řekla veterinářka z Chebska Markéta Pacltová. „Samozřejmě se snažím pomáhat, jak mohu. V dnešní době už si každý dobrý chovatel může určovat kvalitu chovu. Stojí to ale spoustu peněz. Různá genetická vyšetření rodičů a štěňat, kvalitní krmivo pro kojící fenku a štěňátka, veškerá vyšetření a očkování se množitelům nevyplatí. Pro ně je hlavní prodat štěně v jakémkoli stavu, za co nejvíc peněz," vysvětlila.

Podle veterinářů by fena měla mít štěňata maximálně jednou ročně. To ovšem množitelé nedodržují, a nehlídané chovy se mohou rozrůst až na sto a více psů. Lidem se proto může stát, že si koupí sice roztomilého pejska, ale s genetickými vadami srdce, plic, kloubů, a nejen těmi. Genetika u štěňat hraje velkou roli. Špatný genetický fond mnohokrát může za vrozené vady u psa a způsobí často i jeho úmrtí. To ale bohužel není problém pouze psů z nekontrolovaných chovů, ale vyskytuje se čím dál častěji i u ´papírových´ zvířat.

„Pochybuji, že člověk, co množí psy a má jich například sto, je duševně v pořádku a má prostředky na jejich uživení," řekla Pacltová. Já sama jich mám dvanáct a nemám čas na nic jiného než na ně a na svou práci. Psi potřebují lásku, kvalitní stravu, veterinární péči a běhat venku. Člověk si na chov sta psů nemůže vydělat sbíráním bylinek, jak uvedla nejmenovaná množitelka, která na svém pozemku měla sto psů. Bojím se, že dojde na utrácení psů jako na Slovensku," vysvětlila.

„Hlavním důvodem výskytu nekontrolovaných chovů je špatná informovanost a hamižnost lidí, kteří je provozují," řekla Pavla Dobiášová z chebského kynologického klubu. „Lidé by si měli rozmyslet, zda kupují psa s papíry, nebo bez. Samozřejmě i to není bez rizika. Proto by každý, kdo má zájem mít doma pejska, měl navštívit minimálně tři chovatelské stanice, aby viděl, jaký mají daní chovatelé ke psům vztah," upřesnila Dobiášová. „Problém je čím dál častější i u psů s papíry. Například u border kolie, která je v dnešní době velice oblíbeným plemenem. Na Chebsku býval rozšířený také nekontrolovaný chov německých ovčáků a labradorů. U těch se potom vyskytují dysplazie kyčelních kloubů, srůsty páteře.

Veterinářka Pacltová radí, jak na koupi štěněte

První zásadou je, aby se člověk nezaměřoval pouze na jednu chovatelskou stanici. Do koupi štěňátka je třeba zainvestovat spoustu času a peněz. V budoucnosti toho určitě nebudete litovat, protože pejsek bude zdravý. Je třeba se podívat i k chovatelům domů, vidět rodiče pejska, hodně se vyptávat. Štěně musí být čisté, nebojácné, nakrmené, s jasnýma očima bez výtoku a zakalení.